Ciasto Leśny mech

Przepis na tego zielonego stwora już od dawna prosił się o sprawdzenie. Podziwiałam je m. in w formie ciasteczek u Eli klik. Dane mi było także spróbować go wcześniej i bardzo przypadło mi do gustu: słodkie, ale nie za słodkie ze śmietanowym kremem i orzeźwiającymi koralikami owocu granatu. Dużym atutem tego ciasta jest oczywiście jego intrygujący wygląd: to on sprawia, że ma się ochotę posmakować tego cudaka:) Do ciasta używamy rozdrobnionego mrożonego szpinaku( którego oczywiście jak na złość nie mogłam nigdzie dostać- był za to w liściach- zblendowałam go), ale jego smak wcale nie jest wyczuwalny, nadaje on zwykłemu ciastu pięknej barwy:) Polecam!
Składniki na ciasto:
400 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
3 jaja
250 g cukru
opakowanie cukru waniliowego
1 i 1/3 szklanki oleju roślinnego
szklanka mąki krupczatki
szklanka mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Szpinak rozmrażamy i odcedzamy wodę. Jeśli macie szpinak w liściach- zblendujcie go). Jaja miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Wlewamy olej. Ubijamy. Wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Ubijamy. Na końcu dodajemy zblendowany szpinak
i dokładnie mieszamy. 
Wylewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Pieczemy 55- 60 minut w temp. 180 stopni.
Studzimy. Kroimy na dwa blaty.
 Dolny pozostawiamy w całości, a górny ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Masa śmietanowa:
600 ml śmietany 30 % tłuszczu
5 łyżek cukru pudru
opakowanie żelatyny fix do deserów
Śmietanę miksujemy na sztywno. Żelatynę rozrabiamy według przepisu na opakowaniu. Cienkim strumieniem wlewamy do ubitej kremówki. Miksujemy dokładnie.
Dodatkowo:
pestki z małego owocu granatu
borówki amerykańskie
WYKONANIE:
blat ciasta
 
masa śmietanowa
 
blat ciasta w formie okruszków(z okruszków robimy  mały"kopiec")
 
pestki granatu, borówki amerykańskie bądź inne jagody
 
Całość chłodzimy w lodówce(najlepiej w formie) przez około 2-3 godziny.
Smacznego!

11 komentarzy:

  1. Znam, robiłam, próbowałam i przyznaje że super smakuje

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam jeszcze tego ciasto, ale z chęcią bym spróbowała. Szpinak kocham :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurcze, przymierzam się do tego ciasta już bardzo dłuuugo. Myślę, że warte jest upieczenia, co również potwierdzają Twoje zdjęcia. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mariola jaki kolorek, znakomite ciacho. :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda intrygująco, też muszę je w końcu upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow! Jestem pod ogromnym wrażeniem, ciekawie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale super wygląda! Ty to masz pomysły... :*

    OdpowiedzUsuń
  8. Podpisuję się, że jest pyszne i robi ogromne wrażenie swoim kolorem. Cudownie Ci wyszedł, pozdrawiam cieplutko :*

    OdpowiedzUsuń
  9. Super kolor i do tego musi być bardzo zdrowe - muszę spróbować zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne polecam ��

    OdpowiedzUsuń