Sernik przekładany


Ciasto dwa w jednym, czyli połączenie  tradycyjnego sernika z jedynym w swoim rodzaju makowcem o delikatnej nucie kawy… I choć smak sernika jest mi dobrze znany, to w połączeniu z tym ciastem stanowi zupełnie nowe doznanie dla podniebienia: sycący, ale nie „zapychający” przekładaniec z masą orzechową. Idealny zimową porą, gdy towarzyszy nam jeszcze zapach maku, orzechów i sera: słodkie kulinarne wspomnienie Świąt Bożego Narodzenia:) /Przepis z „ Wielkiej Księgi Ciast” s. Anastazji/
Składniki na ciasto makowo-kawowe:
2 szklanki cukru
4 łyżki kakao
4 łyżki kawy mielonej
2 szklanki sparzonego i zmielonego maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 jaj
2 łyżki mąki pszennej
Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Stopniowo dodajemy żółtka, kakao, kawę i mąkę wymieszaną z proszkiem. Na końcu dodajemy mak
i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
Wykładamy do 2 blach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy po 35 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Składniki na serniki:
1200 g zmielonego dwukrotnie sera
600 g cukru pudru
12 jaj
300 g margaryny
2 budynie waniliowe
2 łyżeczka proszku do pieczenia
Margarynę z cukrem ucieramy na puszystą masę. Dodajemy po jednym żółtku i łyżce sera, aż do wyczerpania składników, cały czas ucierając. Następnie wsypujemy budyń i proszek do pieczenia. Dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywno. Delikatnie łączymy z masą serową. Wykładamy do 2 blach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy po 60 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
UWAGA: serniki najlepiej upiec dzień wcześniej, i zanieść w chłodne miejsce- wtedy bez problemu zdejmiemy go z papieru i przełożymy na ciasto.
Składniki na masę orzechową:
3 szklanki mleka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 żółtka
150 g mielonych orzechów włoskich
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej( rozpuszczonej w 50 ml gorącej wody)
5 łyżek cukru pudru
300 g masła
Z mleka, żółtek, mąki gotujemy budyń. . Studzimy. Masło ucieramy z pudrem na puch. Do masy dodajemy po łyżce budyniu, łyżce ostudzonych orzechów i kawę. Ucieramy do uzyskania gęstej masy.
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
WYKONANIE:
ciasto makowo-kawowe
 
1/3 masy orzechowej
 
sernik
 
1/3 masy orzechowej
 
ciasto makowo-kawowe
 
1/3 masy orzechowej
 
sernik
 
posypujemy cukrem pudrem
 
Smacznego!
Karnawałowe Słodkości!

18 komentarzy:

  1. wygląda kusząco i apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ wysoki :D Genialny sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie wielgaśne ciacho :) Pamiętasz Mariola kiedyś wspominałam o pewnym cieście...kiedyś piekłam, nazwy nie pamiętam,ale widziałam że z twarogiem i coś się gotowało. Już wiem, doznałam olśnienia....to była poczciwa Izaura :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Twoja rodzina to ma z Tobą dobrze. Robisz takie pyszności, że za każdym razem ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Oooocccchh! Ależ to musi być cudowne ciasto! Ser i mak, to coś, co uwielbiam najbardziej. Super!

    OdpowiedzUsuń
  6. wow, ale ciacho, wygląda obłędnie )

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny sernik! Kolejne boskie ciacho w Twoim wykonaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mariolu uwielbiam serniki i ostatnio bym je piekła bez końca, ale takiego jeszcze nie widziałam. Rewelacyjny! no i krem z kawą brzmi ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. a dlaczego studzimy orzechy???????

    OdpowiedzUsuń
  10. Masz w zwyczaju odpowiadać na zadane pytania?????????????? Zaczęłam robić to ciasto i nie mogę skończyć bo przepis jest niejasny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aj faktycznie, orzechy dodajemy po prostu na przemian z ostudzonym budyniem, nie studzimy , bo nie ma czego, moja pomyłka:) Sorry że tak późno odpisuję, ale też miałam sporo pieczenia:) Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Czy do tej masy to dodajemy najpierw 3zołtka A potem jeszcz 3jajka całe czy to pomyłka?

      Usuń
  11. Dzięki za odpowiedż, wtedy zrobiłam na oko bo nie miałam czasu czekać a teraz znów powtórzę na święta bo ciasto jest pyszne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy kawę w cieście makowym mogę zmienić na rozpuszczalną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kawa sypana to taki nasza dodatkowa mąka w tym cieście 🙂 jeśli wiesz o co mi chodzi- radzę nie zamieniać na rozpuszczalną. Wesołych świąt ❤️

      Usuń
  13. Czy kawa parzona to ma być szybką do masy makowej czy kawę zaparzyć i wlac kawę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj🙂jeśli chodzi o MASĘ: ja użyłam jest rozpuszczalnej i ostudzilam ją przed wlaniem do masy. To samo proponuje z parzoną. Zalej ok. 2 łyżeczki kopiaste kawy parzonej ok. 1/5 szklanki gorącej wody, ostudz i odcedź fusy. Przecedzoną i ostudzoną kawę wlewaj powoli do masy.Jesli zaś chodzi o CIASTO z kawą - tutaj dajemy suchą kawę,👍❤️ wesołych świąt

      Usuń