Ciasto Migdałowy Dziadek

 
 
To ciasto to zdecydowanie jeden z moich słodkich faworytów jeśli chodzi o tegoroczne wypieki Bożonarodzeniowe (oczywiście obok Łąckiego przekładańca:)) Dziadek to kruchutkie blaty ciasta pieczonego z bezą orzechową i warstwą powideł- po przełożeniu kremem orzechowo- migdałowym miękną i po prostu rozpływają się w ustach… To słodki smak migdałów i chrupkość bezy sprawiają, że ciasto smakuje trochę jak eklery bezowe z dużą nutą słodkiej migdałowo-orzechowo- kawowej zawartości. Bardzo przyjemnie smakuje w towarzystwie filiżanki mocnej małej czarnej...
Składniki na ciasto kruche:
300 g mąki pszennej
250 g margaryny
szklanka cukru pudru
5 żółtek
cukier waniliowy mały
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
słoik powideł śliwkowych
Z podanych składników ( oprócz powideł :)) zarabiamy kruche ciasto. Chłodzimy przez pół godziny w lodówce. Dzielimy na dwie równe części i wykładamy do dwóch blach wyłożonych papierem do pieczenia. Wykładamy po ½ słoika powideł na 1 blachę. Przechodzimy do robienia bezy:
Składniki na bezę orzechową:
4 białka
300 g cukru pudru
250 g grubo posiekanych orzechów włoskich
Białka ubijamy  na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy posiekane orzechy i lekko mieszamy. Dzielimy na 2 części i wykładamy na blachy z kruchym i powidłami. 
Pieczemy po 30 minut w temp. 175 stopni. Studzimy.

Składniki na ciasto kokosowe:
6 białek
szklanka cukru
200 g wiórek kokosowych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka miksujemy ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy wiórka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w temp. 175-180 stopni. Studzimy.
Składniki na krem orzechowo- migdałowy:
3 łyżki zmielonych orzechów włoskich
3 łyżki zmielonych migdałów
2 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 30 ml wody
300 g masła
6 łyżek cukru pudru
Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy kawę, orzechy i migdały do uzyskania gęstej masy.
Dodatkowo:
opakowanie płatków migdałowych
WYKONANIE:
ciasto kruche z bezą( beza do wierzchu)
 
½ kremu
 
ciasto kokosowe
 
½ kremu
 
ciasto kruche z bezą( beza do środka)
 
polewa+ płatki migdałowe
 
Ciasto najlepiej smakuje po nocnym leżakowaniu w lodówce:)
Smacznego!
Karnawałowe Słodkości!

Komentarze

  1. ten dziadek wygląda bardzo apetycznie :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ładny mi to dziarski dziadek, niejedna młódka za nim poleci :)

    OdpowiedzUsuń
  3. łał! piękny ten dziadek.. i smakowity!:)

    PS. Chciałabym Serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w moim czekoladowym konkursie! Więcej szczególów na moim blogu !

    OdpowiedzUsuń
  4. Wcale nie dziwię się, że to Twój faworyt. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto jest przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis na ciasto podobny do znanego,ale wariant pomysłowy . Biorąc pod uwagę ilość cukru użytą do bezy i kruchego, lepszym wyborem byłby domowy kwaśny dżem z czarnej porzeczki :). Powidła,ale kwaśne. Problemem dla mnie jest masa.300g masła i tyle ???? Dla mnie to niejadalne i konieczna modyfikacja. Jest wiele wariantów, jaja ubijane na gorąco z cukrem i dodane do utartego na puch masła czy krem budyniowy z mascarpone plus kawa i orzechy.Mam wrażenie, że kruchego jest ciut za mało i może trzeba troszkę zmodyfikować proporcje.Strasznie się czepiam, przepraszam autorkę ale myślę że doświadczenie trochę mnie usprawiedliwia :))). Życzę powodzenia we wszystkim !!! Ela.

    OdpowiedzUsuń
  7. Witaj Elu! Przepis jest identyczny z przepisem oryginalnym z książki s. Anastazji- nie chcialam modyfikować bo ciasto >Migdalowy dziadek robiłam wtedy po raz 1. Wiem, że może wydawać się że masło+ cukier puder to za mało jako baza do masy, ale całą robotę robią orzechy i kawa- smakuje fenomenalnie- spróbuj:) Krem nie jest bardzo słodki, dlatego że reszta tą słodkością nadrabia- beza, kruche i właśnie powidła- jeśli użyjesz dzemu z czarnej porzeczki- wtedy można pokusić się o krem na bazie jaj ubitych na parze- i wtedy będą idealne proporcje słodkości:) Wykorzystam jednak Twoje rady i na pewno kiedyś wypróbuję- dzięki i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz