To ciasto to zdecydowanie jeden z moich słodkich faworytów jeśli chodzi o tegoroczne wypieki Bożonarodzeniowe (oczywiście obok Łąckiego przekładańca:)) Dziadek to kruchutkie blaty ciasta pieczonego z bezą orzechową i warstwą powideł- po przełożeniu kremem orzechowo- migdałowym miękną i po prostu rozpływają się w ustach… To słodki smak migdałów i chrupkość bezy sprawiają, że ciasto smakuje trochę jak eklery bezowe z dużą nutą słodkiej migdałowo-orzechowo- kawowej zawartości. Bardzo przyjemnie smakuje w towarzystwie filiżanki mocnej małej czarnej...
Składniki na ciasto kruche:
300 g mąki pszennej
250 g margaryny
szklanka cukru pudru
5 żółtek
cukier waniliowy mały
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
słoik powideł śliwkowych
Z podanych składników ( oprócz powideł :)) zarabiamy kruche ciasto. Chłodzimy przez pół godziny w lodówce. Dzielimy na dwie równe części i wykładamy do dwóch blach wyłożonych papierem do pieczenia. Wykładamy po ½ słoika powideł na 1 blachę. Przechodzimy do robienia bezy:
Składniki na bezę orzechową:
4 białka
300 g cukru pudru
250 g grubo posiekanych orzechów włoskich
Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy posiekane orzechy i lekko mieszamy. Dzielimy na 2 części i wykładamy na blachy z kruchym i powidłami.
Pieczemy po 30 minut w temp. 175 stopni. Studzimy.
Składniki na ciasto kokosowe:
6 białek
szklanka cukru
200 g wiórek kokosowych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka miksujemy ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy wiórka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w temp. 175-180 stopni. Studzimy.
Składniki na krem orzechowo- migdałowy:
3 łyżki zmielonych orzechów włoskich
3 łyżki zmielonych migdałów
2 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 30 ml wody
300 g masła
6 łyżek cukru pudru
Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy kawę, orzechy i migdały do uzyskania gęstej masy.
Dodatkowo:
opakowanie płatków migdałowych
WYKONANIE:
ciasto kruche z bezą( beza do wierzchu)
½ kremu
ciasto kokosowe
½ kremu
ciasto kruche z bezą( beza do środka)
polewa+ płatki migdałowe
Ciasto najlepiej smakuje po nocnym leżakowaniu w lodówce:)
Smacznego!
ten dziadek wygląda bardzo apetycznie :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńŁadny mi to dziarski dziadek, niejedna młódka za nim poleci :)
OdpowiedzUsuńłał! piękny ten dziadek.. i smakowity!:)
OdpowiedzUsuńPS. Chciałabym Serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w moim czekoladowym konkursie! Więcej szczególów na moim blogu !
Cudowny ten dziadek :)
OdpowiedzUsuńWcale nie dziwię się, że to Twój faworyt. Mniam!
OdpowiedzUsuńCiasto jest przepyszne
OdpowiedzUsuńCieszę się i pozdrawiam!
UsuńPrzepis na ciasto podobny do znanego,ale wariant pomysłowy . Biorąc pod uwagę ilość cukru użytą do bezy i kruchego, lepszym wyborem byłby domowy kwaśny dżem z czarnej porzeczki :). Powidła,ale kwaśne. Problemem dla mnie jest masa.300g masła i tyle ???? Dla mnie to niejadalne i konieczna modyfikacja. Jest wiele wariantów, jaja ubijane na gorąco z cukrem i dodane do utartego na puch masła czy krem budyniowy z mascarpone plus kawa i orzechy.Mam wrażenie, że kruchego jest ciut za mało i może trzeba troszkę zmodyfikować proporcje.Strasznie się czepiam, przepraszam autorkę ale myślę że doświadczenie trochę mnie usprawiedliwia :))). Życzę powodzenia we wszystkim !!! Ela.
OdpowiedzUsuńWitaj Elu! Przepis jest identyczny z przepisem oryginalnym z książki s. Anastazji- nie chcialam modyfikować bo ciasto >Migdalowy dziadek robiłam wtedy po raz 1. Wiem, że może wydawać się że masło+ cukier puder to za mało jako baza do masy, ale całą robotę robią orzechy i kawa- smakuje fenomenalnie- spróbuj:) Krem nie jest bardzo słodki, dlatego że reszta tą słodkością nadrabia- beza, kruche i właśnie powidła- jeśli użyjesz dzemu z czarnej porzeczki- wtedy można pokusić się o krem na bazie jaj ubitych na parze- i wtedy będą idealne proporcje słodkości:) Wykorzystam jednak Twoje rady i na pewno kiedyś wypróbuję- dzięki i pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńDlaczego migdałowy jak w tym placku ;w nawiasie bardzo dobry 'jak tam migdałów jak na lekarstwo
OdpowiedzUsuńMoja Droga:) To nazwa własna ciasta przepisu Siostry Anastazji- może jej należałoby zapytać:) Pozdrawiam ciepło, Mariola
UsuńUpiekę napewno pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPrzepyszne!!! Na jednym kawałku nie da się poprzestać 😉
OdpowiedzUsuń😘
UsuńCzy połowa bezy może poczekać w garnku, zanim upiecze się pierwszy placek. Nie mam dwóch jednakowych blaszek
OdpowiedzUsuńWitaj Aniu, myślę że tak. Odstaw ja jednak w dość chłodne miejsce, żeby nie była płaska po upieczeniu. Pozdrawiam Mariola 😉
UsuńWłaśnie skończyłam Migdałowego Dziadka. Jutro degustacja. Mam nadzieję że będzie smakował, bo wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńHej Kasiu, na pewno wyjdzie Ci przepyszny🤗, daj znać czy smakował😉pozdrawiam Mariola
Usuń"Dziadek" smakuje wyśmienicie.��
UsuńNapewno jeszcze nie raz zagości na naszym stole. A już na Boże Narodzenie obowìązkowo.��
Pozdrawiam.
Pozdrawiam
Super Kasiu, pozdrawiam ❤️
UsuńDzień dobry.Jaka wielkość blaszki?
OdpowiedzUsuńWitaj🙂 blacha 25x36 cm. Pozdrawiam Mariola 🤗
Usuń