Ten przekładaniec czekał na swoją kolej dość długo i w końcu się doczekał: został zamówiony i smakował więc polecam go i ja:).„Magda” z przepisu s. Anastazji to pyszny sernik zamknięty pomiędzy dwoma rodzajami ciasta: kakaowym biszkoptem i słodkim ciastem kokosowym. Aby całość „dostojnie” grała wpleciona została jeszcze nuta bakalii w postaci masy z mielonych włoskich orzechów, która doskonale skleja poszczególne warstwy ciasta i daje niezapomniane wrażenia smakowe. Kolejny sernik z cyklu „na bogato” i na słodko:)
Biszkopt kakaowy:
6 jaj
szklanka cukru
¾ szklanki mąki pszennej
3-4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.
Sernik:
60 dag sera białego ( zmielonego 2 razy)
3/4 szk. cukru
5 jajek
1 budyń waniliowy
110 g miękkiego masła
Masło ucieramy dokładnie z jajami i cukrem. Stopniowo dodajemy ser i budyń w proszku. Delikatnie mieszamy. Wylewamy do blachy 25 x 36 cm. wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok 35 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Ciasto kokosowe:
6 białek
150 g cukru
200 g wiórek kokosowych
1 łyżka bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka miksujemy ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy wiórka i bułkę tartą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w temp. 175-180 stopni. Studzimy.
Masa orzechowa:
szklanka mleka skondensowanego słodzonego
½ szklanki cukru pudru
200 g zmielonych orzechów włoskich
300 g masła roślinnego
Mleko gotujemy. Na gotujące się mleko wsypujemy orzechy i dokładnie mieszamy. Studzimy.
Masło ucieramy z pudrem na puszystą masę. Dodajemy po łyżce masy orzechowej
i nadal ucieramy do wykończenia składników i uzyskania gęstej masy
Dodatkowo:
pokruszone herbatniki kakaowe lub kakao
WYKONANIE
biszkopt kakaowy
1/3 masy
sernik
1/3 masy
ciasto kokosowe
1/3 masy
pokruszone herbatniki kakaowe lub kakao
Przekładaniec podajemy w formie cienkich plastrów( jest dość wysoki i słodziutki).
Smacznego!
Jako, że mam na imię Magda, to jestem zmuszona zrobić to ciasto i przekonać się czy jestem smaczna? ;)))
OdpowiedzUsuńjuż dobry rok zbieram się za zrobienie tego ciasta ; )
OdpowiedzUsuńNa pewno spróbuję! :)
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda :) mam same koleżanki Magdy więc muszę koniecznie upiec :)
OdpowiedzUsuńI znów mi się chce słodkości. :( Ty niedobra TY :))))
OdpowiedzUsuńpyszna Madziulka !!
OdpowiedzUsuńZapowiada się przepysznie;)
OdpowiedzUsuńNiebo dla podniebienia ...ciasto jak marzenie
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentuje..
Prawdziwa, słodka rozpusta :D mniammm
OdpowiedzUsuńTo dopiero sernik! :)
OdpowiedzUsuńCiasto ma moje imię, to nie jest przypadek!
OdpowiedzUsuńWYGLĄDA OBŁĘDNIE ... ALE JA DAM DUŻO MNIEJ CUKRU DO KREMU BO NA MÓJ GUST ZA SŁODKIE!!!!
OdpowiedzUsuńDzięki:) Ciasto rzeczywiście jest słodkie, ale to raczej zasługa kokosowego ciacha:) Można do kremu mniej cukru- ma Pan/Pani rację- to kwestia gustu:)Pozdrawiam:)
Usuńczy wszystko tutaj sie odzielnie piecze jak mówi nazwa? i dopiero później przekłada?
OdpowiedzUsuńTak oddzielnie i potem składamy
Usuń