Ciasto Magda

Ten przekładaniec czekał na swoją kolej dość długo i w końcu się doczekał: został zamówiony i smakował więc polecam go i ja:).„Magda” z przepisu s. Anastazji to pyszny sernik zamknięty pomiędzy dwoma rodzajami ciasta: kakaowym biszkoptem i słodkim ciastem kokosowym. Aby całość „dostojnie” grała wpleciona została jeszcze nuta bakalii w postaci masy z mielonych włoskich orzechów, która doskonale skleja poszczególne warstwy ciasta i daje niezapomniane wrażenia smakowe. Kolejny sernik z cyklu „na bogato” i na słodko:)
Biszkopt kakaowy:
6 jaj
szklanka cukru
¾ szklanki mąki pszennej
3-4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.
Sernik:
60 dag sera białego ( zmielonego 2 razy)
3/4 szk. cukru
5 jajek
1 budyń waniliowy
110 g miękkiego masła
Masło ucieramy dokładnie z jajami i cukrem. Stopniowo dodajemy ser i budyń w proszku. Delikatnie mieszamy. Wylewamy do blachy 25 x 36 cm. wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok 35 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Ciasto kokosowe:
6 białek
150 g cukru
200 g wiórek kokosowych
1 łyżka bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka miksujemy ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy wiórka i bułkę tartą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w temp. 175-180 stopni. Studzimy.
Masa orzechowa:
szklanka mleka skondensowanego słodzonego
½ szklanki cukru pudru
200 g zmielonych orzechów włoskich
300 g masła roślinnego
Mleko gotujemy. Na gotujące się mleko wsypujemy orzechy i dokładnie mieszamy. Studzimy.
Masło ucieramy z pudrem na puszystą masę. Dodajemy po łyżce masy orzechowej
 i nadal ucieramy do wykończenia składników i uzyskania gęstej masy

Dodatkowo:
pokruszone herbatniki kakaowe lub kakao
WYKONANIE
biszkopt kakaowy
 
1/3 masy
 
sernik
 
1/3 masy
 
ciasto kokosowe
 
1/3 masy
 
pokruszone herbatniki kakaowe lub kakao
 
Przekładaniec podajemy w formie cienkich plastrów( jest dość wysoki i słodziutki).
Smacznego!

15 komentarzy:

  1. Jako, że mam na imię Magda, to jestem zmuszona zrobić to ciasto i przekonać się czy jestem smaczna? ;)))

    OdpowiedzUsuń
  2. już dobry rok zbieram się za zrobienie tego ciasta ; )

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie wygląda :) mam same koleżanki Magdy więc muszę koniecznie upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I znów mi się chce słodkości. :( Ty niedobra TY :))))

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapowiada się przepysznie;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Niebo dla podniebienia ...ciasto jak marzenie
    Wspaniale się prezentuje..

    OdpowiedzUsuń
  7. Prawdziwa, słodka rozpusta :D mniammm

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto ma moje imię, to nie jest przypadek!

    OdpowiedzUsuń
  9. WYGLĄDA OBŁĘDNIE ... ALE JA DAM DUŻO MNIEJ CUKRU DO KREMU BO NA MÓJ GUST ZA SŁODKIE!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki:) Ciasto rzeczywiście jest słodkie, ale to raczej zasługa kokosowego ciacha:) Można do kremu mniej cukru- ma Pan/Pani rację- to kwestia gustu:)Pozdrawiam:)

      Usuń
  10. czy wszystko tutaj sie odzielnie piecze jak mówi nazwa? i dopiero później przekłada?

    OdpowiedzUsuń