Oko Maga to ciasto , które powstało bardzo spontanicznie: początkowo nie było go w planach, ale pozostały mi dwa biszkopty od innych przekładańców i chciałam je wykorzystaćJ Zaczęłam więc kombinować z ich wyglądem :powycinałam otwory i poukładałam naprzemiennie, aby nabrało intrygującej aparycji. Do mas wykorzystałam „krówkę” z puszki oraz serek mascarpone ( połączenie tych dwóch smaków jest obłędne- polecam). Ciasto jest dość słodkie, więc aby nieco zmniejszyć jego słodycz i wprowadzić orzeźwiającą nutę- całość zalałam galaretką cytrynową, a z brzoskwiń i bakalii ułożyłam „oczy” J.
Składniki na biszkopt kakaowy:
6 jaj
szklanka cukru
¾ szklanki mąki pszennej
3-4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwa blaty. W jednym z nich kieliszkiem wykrawamy okręgi.
Składniki na biszkopt jasny:
4 jaja
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Kieliszkiem wykrawamy okręgi.
Składniki na masę I:
puszka krówki (kajmak)
Składniki na masę II:
½ puszki krówki
250 g serka mascarpone
Krówkę i serek wkładamy do misy miksera. Miksujemy do połączenia składników.
Dodatkowo:
opakowanie galaretki cytrynowej
puszka brzoskwiń
bakalie
WYKONANIE:
biszkopt ciemny z jasnymi kółkami
puszka masy krówkowej
blat biszkoptu ciemnego
masa z krówki i mascarpone
biszkopt jasny z ciemnymi kółkami
brzoskwinie+ galaretka+ dekoracja z bakalii
Aby ciasto ładnie się prezentowało w przekroju należy kroić je wzdłuż, przekrawając w połowie „brzoskwiniowe oczy” J
Smacznego!
ale świetny pomysł, super wygląda i musi być przepyszne !
OdpowiedzUsuńpiękne, mocno pokręcone ciasto. :)
OdpowiedzUsuńFajne ciasto :) super wygląda :)
OdpowiedzUsuńMam gdzieś w swoim archiwum bardzo podobne wycinanki. :) Piękne Mariolu :)
OdpowiedzUsuńPiękne ciacho:)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacho. Wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł z tymi kółeczkami :)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam połączenia serka mascarpone z kajmakiem. Pycha!
Pozdrawiam :)
Piękne oczy i świetny pomysł. Nie znam połączenia mascarpone i kajmaku, nie wiem dlaczego. Naprawię na pewno ten nietakt ;) Pozdrowionka :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo ciekawie i bardzo pysznie :D
OdpowiedzUsuńMariolu masz niesamowity talent do przekładańców i powiem, że powoli się już od Ciebie zaraziłam :) piękne ciacho! :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacho!!!
OdpowiedzUsuńFajne to oko ;)
OdpowiedzUsuń