Ciasto Oko Maga

Oko Maga to ciasto , które powstało bardzo spontanicznie: początkowo nie było go w planach, ale pozostały mi dwa biszkopty od innych przekładańców i chciałam je wykorzystaćJ Zaczęłam więc kombinować z ich wyglądem :powycinałam otwory i poukładałam naprzemiennie, aby nabrało intrygującej aparycji. Do mas wykorzystałam „krówkę” z puszki oraz serek mascarpone ( połączenie tych dwóch smaków jest obłędne- polecam). Ciasto jest dość słodkie, więc aby nieco zmniejszyć jego słodycz i wprowadzić orzeźwiającą nutę- całość zalałam galaretką cytrynową, a z brzoskwiń i bakalii ułożyłam „oczy” J.
Składniki na biszkopt kakaowy:
6 jaj
szklanka cukru
¾ szklanki mąki pszennej
3-4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwa blaty. W jednym z nich kieliszkiem wykrawamy okręgi.
Składniki na biszkopt jasny:
4 jaja
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Kieliszkiem wykrawamy okręgi.
Składniki na masę I:
puszka krówki (kajmak)
Składniki na masę II:
½ puszki krówki
250 g serka mascarpone
Krówkę i serek wkładamy do misy miksera. Miksujemy do połączenia składników.
Dodatkowo:
opakowanie galaretki cytrynowej
puszka brzoskwiń
bakalie
WYKONANIE:
biszkopt ciemny z jasnymi kółkami
 
puszka masy krówkowej
 
blat biszkoptu ciemnego
 
masa z krówki i mascarpone
 
biszkopt jasny z ciemnymi kółkami
 
brzoskwinie+ galaretka+ dekoracja z bakalii
 
Aby ciasto ładnie się prezentowało w przekroju należy kroić je wzdłuż, przekrawając w połowie „brzoskwiniowe oczy” J

Smacznego!

12 komentarzy:

  1. ale świetny pomysł, super wygląda i musi być przepyszne !

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne, mocno pokręcone ciasto. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam gdzieś w swoim archiwum bardzo podobne wycinanki. :) Piękne Mariolu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne ciacho. Wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy pomysł z tymi kółeczkami :)
    Ja też uwielbiam połączenia serka mascarpone z kajmakiem. Pycha!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne oczy i świetny pomysł. Nie znam połączenia mascarpone i kajmaku, nie wiem dlaczego. Naprawię na pewno ten nietakt ;) Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo ciekawie i bardzo pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Mariolu masz niesamowity talent do przekładańców i powiem, że powoli się już od Ciebie zaraziłam :) piękne ciacho! :)

    OdpowiedzUsuń