Ciasto Pomarango

Wielkanoc niebawem , więc pora przerzucić się na chociaż trochę lżejsze, bardziej owocowe ciasta😊 I na jedno z takich chcę Was zaprosić. Połączenie mokrego od nasączenia biszkopta z dwoma rodzajami mas: śmietankowej oraz kajmakowej w towarzystwie soczystej pomarańczy- zarówno w galaretce, jak i postaci samego owocu. Jest orzeźwiająco- ciasto w takiej formie z powodzeniem możemy podać nawet po Wielkanocnym obiedzie, mając pewność, że nie będzie przesytu. Kajmak, owoc i śmietanka= słodycz w zrównoważonej postaci😊
Składniki na biszkopt:
6 jaj
szklanka cukru
szklanka mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypując cukier, aż postanie sztywna, lśniąca beza. Dodajemy po 1 żółtku, miksując na najniższych obrotach. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie, acz delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wykładamy do blaszki i pieczemy ok. 40 minut w temp. 175 stopni. Studzimy.
Składniki na krem kajmakowy:
150 ml mleka
300 g cukru
cukier waniliowy 
2 łyżki masła
½ szklanki mleka w proszku
Mleko gotujemy z cukrami do uzyskania karmelowego odcienia i gęstej konsystencji. Po ostudzeniu miksujemy z dwoma czubatymi łyżkami masła i mlekiem w proszku.
Składniki na krem śmietankowy:
3/4 szklanki mleka
śnieżka w proszku
1 płaska łyżeczka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości gorącej wody
Śnieżkę ubijamy z zimnym mlekiem. Pod koniec dodajemy żelatynę.
Składniki na nasączenie:
1 szklanka gorącej wody
sok z 1 cytryny
4 łyżki cukru
dodatkowo:
mały słoik dżemu
galaretka pomarańczowa
2 małe pomarańcze
WYKONANIE:
blat biszkoptowy+ nasączenie + dżem
krem kajmakowy
biszkopt + nasączenie
krem śmietankowy
owoce+ galaretka


Schładzamy ok. 3 godziny. Najlepiej smakuje prosto z lodówki.
Smacznego!

3 komentarze: