Ciasto Calineczka

Jako fanka sernika nie mogłam przegapić i nie wypróbować przepisu Agnes na „Calineczkę”. Uwiodło mnie cudnym wyglądem i skusiło zawartością prawdziwego sernikaJ I chociaż to ciasto powędrowało w inne ręce, dane mi było skosztować kawałek, gdy wyrównywałam ciasto: potwierdzam, jest nieziemskieJ. Dziś nie prezentuje wam idealnie równej porcji, gdyż jak już wspomniałam, ciasto było wykonane na zamówienie i porcja to tylko mały „okrawek”. Idealny przekrój możecie podpatrzeć u Agnes, której serdecznie dziękuję za przepis.
Składniki na biszkopt ciemny:
·         6 jaj
·         szklanka cukru
·         ¾ szklanki mąki pszennej
·         3 łyżeczki kakao
·         1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do uzyskania „bezy”. Dodajemy żółtka. Miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i mieszamy, następnie wsypujemy kakao. Ponownie mieszamy. Ciasto przekładamy do blachy 25cm x 36 cm. i pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy i kroimy na dwie równe części.
Składniki na sernik:
·         60 dag sera białego ( zmielonego 3 razy)
·         3/4 szk. cukru
·         5 jajek
·         1 budyń waniliowy
·         110 g miękkiego masła
Masło ucieramy dokładnie z jajami i cukrem. Stopniowo dodajemy ser i budyń w proszku. Delikatnie mieszamy. Wylewamy do blachy 25 x 36 cm. wyłożonej pergaminem.
Pieczemy ok 35 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Składniki na krem:
·         2 budynie śmietankowe
·         6 łyżek cukru
·         500 ml mleka
·         200 g masła
Budynie gotujemy na 500 ml mleka. Studzimy. Miksujemy z masłem. Dzielimy na 3 części.
Warstwa z truskawkami:
·         500 g truskawek ( u mnie mrożone)
·         2 galaretki truskawkowe 
Galaretki rozrabiamy w 500 ml wody. Odstawiamy do „półstężenia”.
Warstwa wierzchnia:
·         10 małych pokruszonych herbatników kakaowych
WYKONANIE:
biszkopt ciemny
1/3 kremu
sernik +krem+ truskawki
tężejąca galaretka
biszkopt ciemny+krem+ posypka z herbatników
Ciasto należy wstawić do lodówki na całą noc- na drugi dzień idealnie się kroi.
Smacznego!
Ciacho na widelcu

15 komentarzy:

  1. PREZENTUJE SIĘ JAK CIASTO Z DOBREJ CUKIERNI!

    OdpowiedzUsuń
  2. łał! nieźle się napracowałaś! robi wrazenie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy o nim nie słyszałam, ale wygląda aż zachęca do spróbowania. Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow ile warstw! Ciasto wspaniale się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ajjjjj zazdroszczę nabywcy w takim razie :) wygląda super, nawet ten jeden okraweczek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne i efektowne, takie połączenia lubię najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Słyszałam ale nigdy nie miałam okazji wypróbować. Warstwy prezentują się znakomicie. Jak zawsze :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Och Mariolu, jakie cudne ciasto :) Aż mi ślinka pociekła na jego widok i wspomnienie jego smaku. Ze świeżymi truskawkami smakuje jeszcze lepiej. Cieszę się, że skorzystałaś z przepisu i to ja Tobie dziękuję ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda fantastycznie, te wszystkie warstwy... Musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. witam mam pytanie odnośnie truskawek czy truskawki sie wcześniej rozmraża? czy dodajemy zamrożone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witam, ja truskawek nie rozmrażałam- zmrożone zalałam tężejącą galaretką- w ten sposób skróciłam czas całkowitego stężenia galaretki, Pozdrawiam:)

      Usuń
  11. przepyszne ciasto i wcale nie takie trudne,polecam

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale sam przepis na biszkopt to jakas porazka - pieknie urósł a potem cudownie opadl. Zaluje ze nie upieklam z mojego sprawdzonego przepisu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej Anonimowa!
      Ten biszkopt udaje się zawsze- pamiętaj jednak aby nie pozostawić suche dno brytfanki- jedynie dno wyłożyć papierem. I nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia! Pozdro, Mariola

      Usuń