"Sernik" truskawkowy z kajmakiem

 
A to już kolejna wersja oszukanego sernikaJ Tym razem truskawkowa z lekko kruchą kajmakową polewą, która w smaku przypomina cukierki „Krówki”. Sam przepis bazowy już znacie klik. W tym wydaniu jednak zamiast sypkiego budyniu waniliowego, pokusiłam się o truskawkowy, co zaowocowało (nomen omenJ) owocowym smakiem „sernika”: delikatny, ale stały w konsystencji, o nutach słodkiego jogurtu śmietankowego z truskawkami. Kajmak w tym wypadku nie zdominował całości, a jedynie podkreślił smak ciasta kruchego.
Składniki na ciasto kruche:
·         3 szklanki mąki pszennej
·         5 żółtek
·         0,5 szklanki cukru kryształu
·         250 g masła
·         2 łyżeczki proszku do pieczenia
·         cukier waniliowy
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto.
Dzielimy na 2 części. Wkładamy na  godzinę do lodówki.
Składniki na masę „serową”:
·         6 białek
·         300 g cukru
·         3 budynie truskawkowe bez cukru
·         3 śmietany 18% ( po 400 g każda)
Białka miksujemy na sztywno. Pod koniec wsypujemy cukier. Miksujemy na sztywną bezę.
Dodajemy budynie truskawkowe. Miksujemy chwilę na najniższych obrotach, aż masa będzie gładka. 
Dodajemy  po jednej śmietanie i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
Polewa kajmakowa „krówka”
·         pół szklanki śmietany 30%
·         szklanka cukru
·         cukier waniliowy
Śmietanę z cukrem stawiamy na wolnym ogniu i doprowadzamy do „bulgotania”
Od tego momentu gotujemy jeszcze ok. 4 minuty.
WYKONANIE sernika:
jedna część ciasta kruchego.( nakłuwamy widelcem)
masa „serowa” truskawkowa (lekko wyrównujemy)
druga część ciasta kruchego (ścieramy na tarce o grubych oczkach)
PIECZEMY 60 MINUT W TEMP. 180 STOPNI(po upieczeniu zostawiamy 20 minut w uchylonym piekarniku)
 następnie wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia
polewamy polewą kajmakową
 

Smacznego!
Ciacho na widelcu

7 komentarzy:

  1. ależ pysznie wygląda. poproszę spory kawałeczek!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. takiego serniczka jeszcze nie jadłam, prezentuje się przefantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekny, wyrośnięty serniczek i do tego ten cieniutki spód. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne połączenie smaków, pycha sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mm uwielbiam serniki, a szczególnie te z dodatkiem masy kajmakowej

    OdpowiedzUsuń