Marlenka kusiła mnie już od dawna, bo uwielbiam ciasta z dodatkiem miodu( do tej pory Leon był moim faworytem). Przepis na to pyszne ciasto znalazłam tutaj. Uwierzcie mi ,że wcale długo przy nim nie schodzi, bo blaty ciasta (mimo, że jest ich dużo) pieką się ok 12-15 minut każdy, a przy odpowiednim rozplanowaniu przygotujemy w tzw. międzyczasie pyszną masę do ciacha:) A jest naprawdę mniam;)- nigdy nie łączyłam krówki z puszki z masą budyniową a to połączenie jest genialne! Aha, no i Marlenka lubi sobie poleniuchować w chłodzie, dlatego najlepiej przygotujcie je wcześniej i zostawcie w lodówce na noc- blaty z dodatkiem miodu zmiękną i ciacho będzie się rozpływać w ustach, a Wy będziecie się rozpływać nad słodyczą ciasta;)
Składniki na ciasto miodowe:
600-650 g mąki pszennej
120 g masła
250 g cukru pudru
3 łyżki miodu
1 łyżka sody
1 łyżka octu
2 jaja
Masło, cukier puder i miód przekładamy do garnka i rozpuszczamy na małym ogniu. W osobnej misce mieszamy sodę z octem i natychmiast dodajemy do rozpuszczonych składników, podgrzewamy chwilę, aż masa lekko zmieni kolor na złoty. Zestawiamy z ognia i około 5-7 minut studzimy stale mieszając. Następnie wbijamy jaja i dokładnie roztrzepujemy trzepaczką. Partiami dodajemy do ciasta mąkę, mieszając( gdy będzie bardzo gęste i ciężko będzie wyrabiać łyżką- przekładamy je na stolnicę i podsypujemy pozostałą mąką i wyrabiamy rękoma. Dzielimy na 6 równych części. Każdą cieniutko rozwałkowujemy i wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia standardowej blachy.
Pieczemy po 12-15 minut w temp 180 stopni. Studzimy.
Składniki na masę:
2 budynie waniliowe
500 ml pełnego mleka
4 łyżki cukru
puszka masy kajmakowej
250 gramów masła roślinnego
Budynie przygotowujemy na pół litra mleka( z dodatkiem 4 łyżek cukru. Studzimy. Masło miksujemy na puch, dodajemy masę krówkową z puszki
i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Następnie dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu stale miksując.
Dodatkowo:
polewa lub tabliczka mlecznej czekolady
WYKONANIE:
blat ciasta miodowego+1/5 masy
(powtarzamy ten schemat do wykończenia blatów i masy)
na wierzch:
polewa lub rozpuszczona mleczna czekolada
Ciasto najlepiej pozostawić na noc w lodówce- następnego dnia jest miękkie i rozpływa się w ustach;)
Smacznego!