Ciasto Bounty

Bounty to ciasto, do którego bardzo często powracam, bo naprawdę jest „smakiem raju”J Przynajmniej dla tych, którzy, tak jak ja, uwielbiają połączenie kokosu i czekolady. Biszkopt, między którym ukryła się kokosowa rozkosz, jest mocno czekoladowy, dzięki sporemu dodatkowi kakao, więc analogia do popularnego batonika jest oczywista nie tylko z nazwy, ale smakowoJ Zapewniam Was drodzy wielbiciele kokosu, że to jest ciasto dla Was( NasJ).
Składniki na ciasto czekoladowe:
·         8 jaj
·         28 dag cukru
·         16 dag mąki pszennej
·         4 dag kakao
·         1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na sztywną bezę. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Pod koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia
 i kakao. 
Dokładnie mieszamy i wylewamy do tortownicy wysmarowanej lekko masłem i posypanej bułką tartą. 
Ciasto pieczemy 40 minut w temperaturze 175-180 stopni. 
Studzimy i kroimy na dwa równe blaty.
Składniki na masę kokosową:
·         3 szklanki mleka
·         ¾ szklanki cukru
·         cukier waniliowy
·         30 dag wiórków kokosowych
·         budyń waniliowy
·         250 g masła
2 ½ szklanki mleka zagotowujemy z cukrami. Wsypujemy kokos, mieszamy i gotujemy ok. 10 minut na małym ogniu, ciągle mieszając,
aż będzie mieć konsystencję ugotowanego na miękko ryżu.
Dodajemy masło i rozpuszczamy, mieszając.
Budyń rozrabiamy w ½ szklanki mleka i wlewamy do masy kokosowej. Mieszamy i gotujemy do zgęstnienia. Studzimy( ale  masa nie musi być całkiem zimna).


Polewa:
·         2 łyżeczki kakao deserowego
·         ¾ szklanki cukru pudru
·         3 łyżki mleka
·         100 g masła lub margaryny
·         1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 50 ml gorącej wody
Wszystkie składniki ( oprócz żelatyny) wkładamy do garnka i rozpuszczamy. Gotujemy chwilę. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Lekko studzimy. Polewamy ciasto.

WYKONANIE:
blat ciasta czekoladowego
masa kokosowa
blat ciasta czekoladowego
polewa
Ciasto należy schłodzić przed podaniem ok. 3 godziny w lodówce- masa stężeje i „Bounty” będzie się lepiej kroić, a i sam smak ciasta zyskuje po schłodzeniu. 
Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Ładnie się prezentuje, pewnie pysznie smakuje! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ten batonik! Ciasto musi smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Łał! Porywam kawalek, bo wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ to ciacho pysznie wygląda! Kocham wszystko co kokosowe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ahhhh tą masę kokosową to bym wyjadła pewnie solo :D świetne ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha juz czuje smak tego ciasta bauty.Wykonam je w najblizszym czasie.Pozdrawiam, pa pa

    OdpowiedzUsuń
  7. Niedobra dziewczyna, niedobra wie że kocham kokos :) :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękny torcik :) idealny na każdą imprezę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaka średnica tortownicy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej, tortownicy o średnicy ok 15 cm, pozdrawiam serdecznie Mariola 😘

      Usuń