Paluchy z ciasta francuskiego z szynką i serem

Pomysłów na wykorzystanie ciasta francuskiego jest całe mnóstwo: od słodkich wypieków po wytrawne przekąski.  Ja wykorzystuję je częściej właśnie do przystawek z dodatkiem wędliny czy serów. Są podzielne, smaczne i idealnie sprawdzają się na domowych mini-przyjęciachJ Dziś zdecydowałam się na formę „paluchów”: przeważa smak sera camembert i ziół prowansalskich, podobnie jak tutaj klik. Ot, taka inna forma znanego domownikom smakuJ
Składniki:
·         opakowanie ciasta francuskiego
·         opakowanie sera camembert z ziołami
·         10 dag sera żółtego
·         20 dag szynki
·         jajo
·         zioła prowansalskie
·         sól
·         pieprz
Szynkę kroimy w cienkie plasterki. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Ser camembert kroimy w drobną kostkę. Ciasto francuskie rozwijamy. Układamy na całym płacie cienko pokrojoną szynkę, następnie wykładamy w ten sam sposób camembert i posypujemy żółtym serem i ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i ewentualnie chili.
Następnie kroimy ciasto na 5 równych pasków o szerokości ok. 3-4 cm. Każdy pasek łapiemy za dwa końce i zaczynamy skręcać jak spiralkę( robimy to dość delikatnie, aby nie wysypać zawartości J).
Paluchy smarujemy roztrzepanym jajem i posypujemy ziołami. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
 
Pieczemy 25- 30 minut w temp. 200 stopni. Czekamy, aż paluchy ostygną ( ciasto stężeje i wtedy można je łatwo wziąć do ręki i konsumowaćJ).
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Już dawno miałam zrobić takie paluchy, przypomniałaś mi o nich:) wyglądają pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie domowe paluchy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne te paluchy, idealne na imprezę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawy pomysł, wyglądają pysznie

    OdpowiedzUsuń