Ciasto Brazylianka


Nazwa tego ciasta przywołuje na myśl słoneczną Brazylię, jest to jednak trochę mylące, bowiem Brazylianka to według mnie typowo jesienny wypiek. Aromatyczna, przesiąknięta zapachem miodu i jabłek. Jedynie złocisto miodowy kolor ciasta może nawiązywać do karnacji dziewcząt z tego regionuJ Wypiek smakuje najlepiej na drugi dzień, po leżakowaniu w lodówce. A smakuje bajecznie: połączenie miodowego ciasta z warstwą musu jabłkowego i waniliowym kremem wywołuje uśmiech zadowolenia na ustachJ Przepis należy do bogatego zasobu ciast s. Anastazji.
Składniki na ciasto miodowe:
·         50 dag mąki pszennej
·         2 jaja
·         10 dag margaryny
·         4 łyżki miodu
·         2 łyżeczki sody
·         30 dag cukru pudru
Składniki dokładnie mieszamy i zarabiamy ciasto. Jeśli będzie zbyt twarde można dodać kilka łyżek kwaśnej śmietany.
Dzielimy na 3 części.
Każdą pieczemy 20 minut w temp. 200 stopni. Studzimy.

Składniki na krem:
·         szklanka mleka
·         10 dag cukru
·         cukier waniliowy
·         1 łyżka mąki pszennej
·         1 łyżka mąki ziemniaczanej
·         15 dag masła
Mleko gotujemy z cukrami. Mąki rozrabiamy w odrobinie mleka ( dokładnie). Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem na krem.
Składniki na masę jabłkową:
·         1 kg jabłek
·         4 łyżki cukru
·         2 galaretki cytrynowe
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i dusimy 10 minut na małym ogniu. Galaretki rozrabiamy w ¼ szklanki wody. Dodajemy do jabłek i dokładnie mieszamy. Lekko studzimy.
Polewa:
·         125 g margaryny
·         ½ szklanki cukru
·         1 ½ łyżki kakao
·         2 łyżki mleka
Składniki na polewę przekładamy do garnka i gotujemy ok 3 minuty na wolnym ogniu.
Nasączenie( opcjonalnie):
·         2 torebki herbaty zaparzone w 2/3 szklanki i kieliszek spirytusu

WYKONANIE:
blat ciasta miodowego+ nasączenie
krem
blat ciasta miodowego+ nasączenie
masa jabłkowa
blat ciasta miodowego
polewa
Ciasto wykonałam w blaszce 22x 26 cm. Smakuje najlepiej na drugi dzień( wtedy też idealnie się kroi).
Smacznego!
Ciacho na widelcu
Jabłka wolności

20 komentarzy:

  1. poproszę kawałek:) wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne ciasto i fajnie że są zdjęcia z etapów przygotowania, to bardzo ułatwia gdy robi się pierwszy raz

    OdpowiedzUsuń
  3. o rany! ale się napracowałaś! robi wrażenie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolejny piękny warstwowiec w Twoim wykonaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Znam to ciasto i potwierdzam, jest PYSZNE!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Urzekły mnie te warstwy. Wyglądają obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Moja zdolniacha, piękne ciasto jak zawsze :)

    OdpowiedzUsuń
  8. jak zwykle równiutka kosteczka, pięknie :) no i jabłka, które uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Tworzysz fantastyczne wypieki, kolejne pyszne i piękne ciasto, pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Za każdym razem zachwyca mnie Twoja fotorelacja z wypieków :) A jeśli chodzi o ciasto, musi to być bardzo fajne połączenie smaków. Dzisiaj zastanawiałam się, co będę robić z moimi jabłkami, oprócz jedzenia. Właśnie dałaś mi jeden pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy sodę można zamienić na proszek do pieczenia? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj:) Teoretycznie tak- ciasto się upiecze,lecz będzie parę różnic:ciasto nie będzie już tak ładnie rumiane, smak będzie mniej miodowy.Pozdrawiam, Mariola

      Usuń
  12. Czy w kremie i polewie mozna zastąpić zwykłe mleko np. Mlekiem kokosowym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj,
      Niestety nie odpowiem Ci na to pytanie- nie używałam do tej pory mleka kokosowego do kremów, ale dzięki za sugestię- wypróbuję:) Napewno coś niebawem powstanie:)Pozdrawiam, Mariola:)

      Usuń
  13. A zamiast kremu może być bita smietana

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj- może być słodzona bita śmietana utrwalona żelatyną. Jednak pamiętaj - krem budyniowy lepiej komponuje się z miodowym ciastem. Pod wpływem tego budyniowego- ciasto super zmięknie:) Z masą śmietanową- podejrzewam że zejdzie trochę dłużej.. - Może spróbuj z masą śmietanową, ale blaty ciasta dodatkowo mocno nasącz alkoholem lub ponczem.
      Pozdrawiam <3 Mariola:)

      Usuń
  14. Jaki wymiar blachy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest w przepisie ☺️Ciasto wykonałam w blaszce 22x 26 cm. Smakuje najlepiej na drugi dzień( wtedy też idealnie się kroi pozdrawiam serdecznie Mariola 😘

      Usuń