Ciasto Cytrynowiec s. Anastazji

 Dziś kolejne ciacho, które gościło na stole podczas Wielkanocy. Cytrynowiec to delikatny jak puszek kremowy przekładaniec z orzeźwiającym owocem ananasa ukrytym w środku bogatych warstw kremu. Tytułowa masa, czyli cytrynowa, nie jest bardzo słodka, a lekko kwaskowa dzięki dodatkowi soku z 3 cytryn, biała warstwa masy to kremówka z dodatkiem cukru pudru.. Całość jest niesamowicie lekka i można zjeść kilka porcji bez efektu "zamulenia":)) Podobne ciasto robiłam już kiedyś klik, ale to s. Anastazji to poezja:))
Składniki na biszkopt:
6 jaj
szklanka cukru
aromat waniliowy
szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy żółtka i mieszamy mikserem na najniższych obrotach. Następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kilka kropel aromatu waniliowego i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Pieczemy 35-40 minut w temp. 175 stopni. Studzimy.
Składniki na krem cytrynowy:
3 cytryny
1 szklanka cukru
małe opakowanie cukru waniliowego
3 żółtka
2 budynie śmietankowe
1 ½ łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
woda
250g masła roślinnego
Z cytryn wyciskamy sok. Uzupełniamy wodą do 2 1/2  szklanki .Dodajemy cukry i zagotowujemy. W ½ szklanki wody dokładnie roztrzepujemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek budyniowy i żółtka. Wlewamy na gotującą się wodę cytrynową z cukrem i gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem na gładką masę.
Składniki na masę śmietanową:
500 ml kremówki
4 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny( rozpuszczonej w 1/3 szklanki gorącej wody)
Kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem pudru. Pod koniec dodajemy lekko ciepłą żelatynę( dokładnie miksując)
Dodatkowo:
puszka ananasów
herbatniki ( ok.20 sztuk)
WYKONANIE:
biszkopt+masa cytrynowa
 
ananasy
 
masa śmietanowa
 
herbatniki
 
polewa
 
Ciasto wymaga kilkugodzinnego schłodzenia( ok 3 godziny).
Smacznego!
Wiosenne słodkości!

25 komentarzy:

  1. Piękny, puchaty, wyrośnięty biszkopt, zapewne lekko kwaskowy krem cytrynowy.. I ananas na dodatek.. To brzmi niesamowicie! I równie pięknie wygląda!

    Ach, zgłodniałam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne ciasto ale jeszcze czekam na sernik z orzechami.

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dla każdego standard jest taki, jaki ma w domu :)

      Usuń
    2. Hehe- w sumie tak:)) Ale zazwyczaj 25x36 to taki standardowy "prostokąt", do którego dobrane są proporcje na typowe ciasto:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  4. Kolejny fantastyczny wielowarstwowiec w Twoim wykonaniu :) To połączenie wydaje się być cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam jak przepis siostry Anastazji to na pewno musiał być pyszny:) bardzo ładnie wykonany :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mariola Mariola Ty Ty....zdolna bestio :) Piękne ciacho jak zawsze cudowne :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Super ciasto . Pięknie wykonany :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam to ciasto i potwierdzam, pyszności!!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda pysznie. Muszę spróbować bo lubię cytrynowe słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię cytrynowe ciasta :) Są lekkie i orzeźwiające!

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszności. Uwielbiam wszystko co cytrynowe :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Apetycznie wygląda :)
    Cytrynowiec jest bardzo popularny i bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak zwykle ciasto wygląda obłędnie i niesamowicie smacznie :) Mniam ...
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  14. Znam to ciasto, ale nigdy nie robiłam, jest pyszne, potwierdzam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Przepis na to ciasto czeka na swoją kolej na mojej bardzo długiej liście ciast do upieczenia... Twoje ciasto jest potwierdzeniem, że naprawdę warto. :)

    OdpowiedzUsuń
  16. jakie maslo roslinne kupic u mnoie jest tylko w kubku...

    OdpowiedzUsuń
  17. A biszkopt nie jest suchy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, nie jest suchy🙂jak ciacho przez noc polezy w lodówce będzie idealne😉 pozdrawiam serdecznie Mariola 😘

      Usuń