Ciasto Snikers

Snikers siostry Anastazji to niezłe ciachoJ Podobieństwo nazwy do słynnego batonika też nie jest przypadkowe, bowiem to przekładaniec nadziany sporą dawką przeróżnych bakalii, miodu i kremu pomiędzy dwoma blatami kruchego ciasta- dla mnie smakuje trochę jak połączenie snickersa z twixem, czyli na bogatoJ , ale mimo całej tej plejady różnych składników ciasto jest wyważone w smaku. Polecam szczególnie fanom orzechów włoskich i wielbicielom ciasta kruchego. Snikers najlepszy jest po upływie około 12 godzin leżakowania w lodówce- kruche mięknie i kroi się idealnie.
Składniki na ciasto kruche:
·         300 g mąki pszennej
·         200 g margaryny
·         5 żółtek
·         łyżka śmietany 18% tłuszczu
·         100 g cukru pudru
·         1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Wkładamy na godzinę do lodówki. Dzielimy na dwie równe części Każdą pieczemy po 30 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Składniki na ciasto orzechowe:
·         75 g orzechów zmielonych
·         75 g orzechów krojonych
·         5 białek
·         łyżka miodu
·         2 łyżki bułki tartej
·         3 łyżki cukru
·         1 łyżka mąki pszennej
·         łyżeczka proszku do pieczenia
Białka miksujemy z cukrem na sztywno. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Pieczemy 30 minut w temp. 175-180 stopni. Studzimy.
Składniki na ciasto kokosowe:
·         200 g wiórek kokosowych
·         szklanka cukru
·         5 białek
Białka miksujemy z cukrem na sztywno. Dodajemy kokos i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Pieczemy w temp. 175 stopni ok. 25 minut. Studzimy

Składniki na krem:
·         2 szklanki mleka
·         cukier waniliowy
·         5 żółtek
·         budyń śmietankowy
·         5 łyżek cukru
·         2 ½ łyżki mąki pszennej
·         350 g masła roślinnego
Cukier, żółtka, mąkę i proszek budyniowy dokładnie miksujemy, dodając ½ szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy i zalewamy masą budyniową. Gotujemy budyń. Syudzimy. Miksujemy z masłem. Dzielimy na 3 części.
Dodatki:
·         polewa-tutaj przepis
·         płatki migdałowe( opcjonalnie)
WYKONANIE:
blat ciasta kruchego+1/3 kremu
 
blat kokosowy
( uwaga- jest bardzo kruchy, więc przy przenoszeniu radzę przekroić na pół)
 
1/3 kremu
 
blat orzechowy
 
1/3 kremu
 
blat ciasta kruchego
 
polewa
 

Smacznego!

18 komentarzy:

  1. Wow, niesamowicie wygląda w przekroju! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piszę raz jeszcze bo mi chyba zezarło :( Cudne ciach !

    OdpowiedzUsuń
  3. o rany, ale cudo! Moje smaki, wiec muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe jest to ciasta, lubię takie przekładańce :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne! Masz cierpliwość do tych przekładańców :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ojjjj poszalałaś, Mariola :) i jak tu uniknąć zimowej oponki, no jak? :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne! wyszło wręcz idealne i na pewno smakuje bosko :) smaka mi narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Na jaką wielkość blachy jest to ciacho??

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie je pieke jest pracochłonne ale mam nadzieję że warto było
    👝

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie je pieke jest pracochłonne ale mam nadzieję że warto było
    👝

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaka wielkosc blachy?

    OdpowiedzUsuń