Ciasto Szkolne

Dziś propozycja na ciasto ze śliwką, ale w innym wydaniu. Ten przekładaniec wypatrzyłam już jakiś czas temu w książce s. Anastazji. Nazwa „Szkolne” kojarzyła mi się z takim równiutkim, jak od linijki ciastem i zastanawiałam się, czy mnie też taki wyjdzie…Ciasto idealnie się kroi: każda warstwa ładnie poddaje się ostrzu noża. Smak ciasta to pianka a’la ptasie mleczko i lekko marmoladowa w smaku masa ze śliwek. Całość posypana cukrem pudrem: coś dla wielbicieli ciast słodkich, ale nie przesłodzonychJ
Składniki na biszkopt:
·         szklanka cukru
·         6 jaj
·         szklanka mąki pszennej
·         łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania sztywnej „bezy”. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Wylewamy do blaszki( u mnie 22 x 25) i pieczemy 40 minut w temp. 175-180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwie części.
Dodatkowo:
·         dwie małe paczki herbatników ( u mnie kakaowe i tradycyjne)
Składniki na masę śliwkową:
·         2 l. musu śliwkowego (1-1,5 kg śliwek wydrylować i ugotować w 1 l. wody z dodatkiem 4 łyżek cukru, następnie połowę wody odlać i resztę zmiksować na gładką masę blenderem)
·         4 galaretki czerwone ( u mnie malinowe)
·         cukier do smaku
Mus śliwkowy przekładamy do garnka i gotujemy ok. 2 minuty, aż zacznie bulgotać. Wsypujemy galaretki, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku cukrem. Gotujemy ok. minutę.
Dzielimy na dwie części. Lekko studzimy. Jedną część wykładamy na blat biszkoptowy. Przykrywamy warstwą herbatników
Składniki na śmietankową piankę:
·         500 ml śmietany kremówki
·         3 łyżeczki żelatyny
·         4 – 5 łyżek cukru pudru
Kremówkę miksujemy na sztywno( pod koniec miksowania dodajemy puder).
Żelatynę rozrabiamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Lekko studzimy. Letnią żelatynę cienkim strumieniem wlewamy do kremówki i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką*uwaga*masa szybko tężeje, dlatego wylewamy ją bezpośrednio na warstwę herbatnikową i wygładzamy.
WYKONANIE:
blat biszkoptowy+½ masy śliwkowej
warstwa herbatników
pianka śmietankowa
warstwa herbatników
½ masy śliwkowej
biszkopt
cukier puder


Smacznego!
Ciacho na widelcu

9 komentarzy:

  1. Jakie piękne i równiutkie! Lubię do Ciebie wpadać, bo u Ciebie zawsze same smakołyki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiekne ciasto, widzę, że lubisz takie przekładańce, świetnie Ci wychodzą:)

    lekcjekwuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak zawsze ciacho obrazkowe, tylko patrzeć i podziwiać. Szkolne ja myślałam, że takie proste a tu inny haczyk w nim jest. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ojej piszesz, ze konsystencja trochę jak ptasie mleczko, w takim razie to coś dla mnie :) no i jak zwykle i do znudzenia - piękne wyszło, rzeczywiście jak spod linijki (chociaż Twoje ciacha wszystkie takie są :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolejne ciasto, które robi wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń