Ciasto TrusKawa

A dziś wspomnienie sezonu letniego… To ciacho możemy jednak wykonać także zimą, z dodatkiem mrożonych truskawek. TrusKawa to połączenie lekkiego kremu owocowego zamkniętego w puszystym biszkopcie. Sypana kawa dodana do ciasta biszkoptowego nadaje mu intrygującego wyglądu i smaku. Całość bardzo lekka( krem bez dodatku masła), , puszysta (ciasto biszkoptowe)i dość ciekawa wizualnie;) Podobne ciasto, bardziej kawowe, z innym kremem możecie zobaczyć na blogu tutaj klik.
Składniki na ciasto:
9 jaj
250 g cukru
120 g mąki pszennej
80 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kawy mielonej( nie może być rozpuszczalna)
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy na sztywną bezę. Dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy żółtka, stale miksując na najniższych obrotach, następnie dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z 1 łyżeczką proszku do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Do drugiej części dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z 1 łyżeczką proszku do pieczenia. Delikatnie mieszamy.
WYKONANIE I PIECZENIE biszkopta dwukolorowego z kawą:
ciasto żółte
posypujemy kawą( przez sitko) i wykładamy ciasto białe
pieczemy ok. 30 minut w temp. 165- 170 stopni .Studzimy i kroimy na dwie części
Składniki na biszkopt czekoladowy:
5 jaj
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier. Następnie dodajemy żółtka i pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy. Pieczemy 30 minut w temp. 175 stopni.
Składniki na masę truskawkową:
frużelina:
450 g truskawek
¾  szklanki cukru
2 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 2 łyżkach wody
3-4 łyżeczki żelatyny
+500 g mascarpone
Truskawki zasypujemy cukrem i smażymy chwilę na wolnym ogniu. Powstałą masę blendujemy. Przekładamy do garnka, podgrzewamy, dodajemy roztwór mąki ziemniaczanej i gotujemy do zgęstnienia. Dodajemy żelatynę rozrobioną w ¼ szklanki gorącej wody. Mieszamy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia na ok. 3-4 godziny. Po schłodzeniu miksujemy z mascarpone.
Dodatkowo:
nasączenie: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej+2 łyżki cukru+250 ml gorącej wody
polewa
wiórki kokosowe do posypania
WYKONANIE:
blat biszkoptowy żółta część
 
½ masy truskawkowej
 
biszkopt czekoladowy+ nasączenie
1/2 masy truskawkowej
 
blat biszkoptowy część biała z kawą+polewa+wiórki
Smacznego!

2 komentarze: