Ciasto Wiśnie na Śniegu

 
Słodka chwila na ciacho z mojego przepisu;)Tego przekładańca wykonałam na niedzielę, bo miałam ochotę na sernik na zimno…Ale nie taki zwyczajny- na ciastkach… Chciałam by miał w sobie jakiś smaczny owoc, a najlepiej całe ich mnóstwo. W zamrażalniku miałam sporo wiśni, więc wykombinowałam frużelinę, która naprawdę dobrze komponuje się z sernikiem. Gdzieś tam w czeluściach szafki zaplątały się galaretki wiśniowe, więc zamiast standardowego wykończenia ciacha, czyli polewy, na wierzchu dumnie czerwieni się galaretka. Był to dobry krok, bo Wiśnie na Śniegu są w sam raz słodkie;) A nazwa? Hmmm no cóż moi Drodzy- spadł śnieg- powstała inspiracja;)))
Składniki na biszkopt:
6 jaj
szklanka cukru
szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na sztywną i lśniącą bezę. Dodajemy po 1 żółtku, miksując na najniższych obrotach. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 minut w temp. 180 stopni. studzimy. Kroimy na dwa równe blaty.
Składniki na sernik na zimno:
serek:
2 litry mleka
500 ml śmietany 18 %
5 jaj
Śmietanę miksujemy z jajami. Mleko gotujemy w dużym garnku na małym ogniu. Do gotującego mleka wlewamy masę jajeczno- śmietanową i gotujemy(mieszając od czasu do czasu) do momentu owarzenia się jej na powierzchni mleka. Powstały serek zbieramy łyżką cedzakową na sito. Studzimy.
+
200 g masła
cukier waniliowy
1 ½ szklanki cukru pudru
sok z połówki cytryny
Masło roślinne miksujemy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem na puszystą masę. 
Następnie dodajemy stopniowo po łyżce serka owarzonego. Pod koniec wlewamy sok cytrynowy i miksujemy jeszcze ok minutę.
Składniki na frużelinę:
500 g wiśni drylowanych ( mrożonych)
szklanka cukru
1 łyżeczka mąki + 1 łyżeczka wody
3 łyżeczki żelatyny rozrobione w ¼ szklanki gorącej wody
Wiśnie smażymy z cukrem. Gdy cukier się rozpuści dodajemy mąkę rozrobioną w łyżce wody. Gotujemy aż masa zgęstnieje. Do masy dodajemy żelatynę rozrobioną w gorącej wodzie. Studzimy.
Dodatkowo:
nasączenie: szklanka przegotowanej wody+2 łyżki cukru waniliowego+ sok wyciśnięty z połowy cytryny
2 galaretki wiśniowe rozrobione w 600 ml gorącej wody
 WYKONANIE:
blat biszkoptowy+ nasączenie+ ½ frużeliny wiśniowej
 
½ sernika na zimno
 
blat biszkoptowy+ nasączenie
 
½ frużeliny wiśniowej
 
½ sernika na zimno
 
galaretka wiśniowa
 
Najlepiej smakuje po kilkugodzinnym schłodzeniu;)
Smacznego!
Jesienne słodkości!

9 komentarzy:

  1. Pycha ciasto. Nie tylko przykuwa wzrok ale pewniej jest też pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaszalałaś Mariolu, jak zwykle i jak zwykle fantastyczne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjne, już od jakiegoś czasu mam ochotę właśnie na masę z serka własnoręcznie warzonego, do tego ta frużelina wiśniowa, pycha. No i nazwa jaka ładna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe ciasto i te wiśnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto warte popełnienia, skusiłabym się na niemały kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piszę 1 i1/2 szklanki cukru pudru a czy nie powinno pisać 1 cukier waniliowy i 1/2 szklanki cukru pudru bo dałam i wydaje się za duzo

    OdpowiedzUsuń