Oszukany sernik z wiśnią

 
Wiecie, że uwielbiam tego oszukańca;) Lekki, delikatny i puszysty serniczek, który nie zawiera w ogóle sera. Piekłam go już kilkanaście razy, ale za każdym razem próbuję nieco poszaleć ze smakiem i dodatkami… Tym razem spód zapiekłam ze sporą ilością frużeliny wiśniowej, która nadała „sernikowi” owocowej nuty i sprawiła, że ciasto zyskało ciut więcej słodyczy.
Składniki na ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej
3 żółtka
cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g margaryny
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
Składniki na masę serową:
6 białek
300 g cukru
3 budynie waniliowe bez cukru
3 śmietany 18% ( po 400 g każda)
Białka miksujemy na sztywno. Pod koniec wsypujemy cukier. Miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy budynie waniliowe. Miksujemy chwilę na najniższych obrotach, aż masa będzie gładka. Dodajemy  po jednej śmietanie i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
Składniki na frużelinę wiśniową:
500 g wydrylowanych mrożonych lub świeżych wiśni
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w łyżce zimnej wody
2 łyżeczki żelatyny
Wiśnie zasypujemy cukrem i smażymy chwilę na wolnym ogniu. Gdy się zagotują, dodajemy roztwór mąki ziemniaczanej. Mieszamy dokładnie. Do powstałej masy dodajemy żelatynę rozrobioną w 1/4 szklanki gorącej wody. Mieszamy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia na ok. 2 godziny.
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
WYKONANIE:
½ surowego ciasta kruchego (nakłuwamy widelcem) + frużelina wiśniowa
 
masa „serowa”
 
ciasto kruche ( ścieramy na tarce o grubych oczkach)
 
pieczemy 60 minut w temp. 180 stopni
 zostawiamy w uchylonym piekarniku do ostudzenia i posypujemy pudrem
 
Najlepiej smakuje,  gdy całkowicie ostygnie. Wtedy też pokroicie go w idealne porcje;)
Smacznego!
Jesienne słodkości!

7 komentarzy: