Ciasto Anielskie

„Anielskie” naprawdę powoduje, że czujemy się jak w niebie… Bo czy może być coś pyszniejszego niż połączenie delikatności kokosu z wyrazistością orzecha włoskiego? Pewnie , że może ;p Ale na poważnie: zachwyci Was to ciasto, jeśli przepadacie za Rafaello albo Ferrero Rocher, bo to miks obu tych pralinek zamknięty w miękkim, mocno nasączonym cieście biszkoptowym. Ja osobiście uwielbiam wszystko, co kokosowe( oczywiście zaraz za sernikami;)),więc zostałam fanką tego ciacha. Kwaskowy poncz cytrynowy fajnie przełamuje jego „kremowość” (więc ciasto nie jest „mulące”, czy za słodkie). Ze zbioru przepisów s. Anastazji z moimi modyfikacjami.
Składniki na biszkopt:
11 jaj
szklanka cukru
14 łyżek mąki pszennej (z czubem)
2 łyżki wody
2-3 łyżeczki octu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy żółtka zmieszane z wodą i mieszamy dokładnie. Wsypujemy stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszając. Wlewamy ocet i jeszcze raz mieszamy. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 45 minut w temp 175 stopni. Studzimy. 
Kroimy na 3 równe blaty biszkoptowe.
Składniki na masę orzechową:
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
cukier waniliowy
8 łyżek mielonych orzechów włoskich
2 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w ½ kieliszka wódki
250 g masła
½ szklanki mleka rozrabiamy mąki. Resztę gotujemy z cukrami. Na gotujące wlewamy roztwór mąk. Gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Masło miksujemy na puch, stopniowo dodajemy ostudzony budyń, orzechy i kawę rozrobioną w alkoholu.

Składniki na masę kokosową:
200 g wiórków kokosowych
1 szklanka mleka
2 jaja
1 ½ szklanki cukru
½ szklanki mleka
400 g masła
Szklankę mleka zagotowujemy i zalewamy nim wiórki kokosowe. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Jaja ubijamy z cukrem na parze( nad gotującą się garnkiem z wodą ustawiamy metalową miskę i ubijamy trzepaczką- jak tutaj klik).Gdy masa zgęstnieje, wlewamy gorące ½ szklanki mleka stale ubijając. Doprowadzamy do wrzenia( nad parą). Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Masło ucieramy na puch. 
Stopniowo dodajemy ostudzoną masę jajeczną i ostudzony kokos.
Miksujemy do połączenia.

Składniki na nasączenie:
szklanka przegotowanej wody+ 3 łyżki cukru+ sok wyciśnięty z 2 cytryn
Dodatkowo:
polewa
30 g wiórków kokosowych do posypania
WYKONANIE:
blat biszkoptowy + nasączenie
 
¼ masy orzechowej
 
½ masy kokosowej( delikatnie rozciągamy na masie orzechowej)
 
biszkopt posmarowany od spodu ¼ masy orzechowej + nasączenie+posmarowany na wierzchu ¼ masy orzechowej
 
½ masy kokosowej( delikatnie rozciągamy na masie orzechowej)
biszkopt posmarowany od spodu ¼ masy orzechowej+ nasączenie
(wierzch ciasta stanowi część biszkopta nieposmarowana masą + polewa)
 
posypujemy wiórkami kokosowymi

Smacznego!
Jesienne słodkości!

11 komentarzy:

  1. Wygląda cudownie, pozdrawiam:*

    OdpowiedzUsuń
  2. Smak, który na długo zostałby w mojej pamięci, przepyszne ciasto! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie rozumiem przełożenia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, a więc: biszkopt nasączamy, smarujemy 1/4 masy orzechowej i na tą masę kładziemy 1/2 masy kokosowej. Drugi biszkopt smarujemy po wierzchu 1/4 masy orzechowej, ale kładziemy posmarowaną częścią na masę kokosową, a "gołą" do wierzchu. Tą gołą część polewamy polewą. Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Ktoś to zdjęcie skopiował http://bezglutynka.blogspot.com/2017/03/bezglutenowe-ciasto-krolewskie.html

    OdpowiedzUsuń
  5. A myśli Pani że można by pominąć albo znacznie zmniejszyć ilość masła w kremach? Bardzo nie lubię smaku masła w kremach i nawet najlepsze ciasto mi nie smakuje jeśli czuje jakis tłuszcz np masło

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam! No niestety- w wypadku kremów, gdzie bazą jest budyń bądź inna masa o podobnej konsystencji, nie ma możliwości zastąpienia czymś masła lub pominięcia go. Proponuje Pani/Panu w takim razie kremy na bazie kremówki (bądź ciasto z pianką z mleka, bez masła- przepis tutaj: http://znowcosupieklam.blogspot.com/2017/03/ciasto-z-pianka-z-mleka-bez-pieczenia.html. Dobrej jakości masło nie jest zamulające- raczej smakuje bardzo mlecznie- proszę spróbować się przekonać:) Pozdrawiam, Mariola:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam.moge prosic o wymiary blaszki?

    OdpowiedzUsuń