Ciasto Makowe roladki w masie serowej

Makowe roladki w masie serowej to moim zdaniem kwintesencja Świąt Bożego Narodzenia. Główne słodkie atrybuty, czyli mak i ser idealnie współgrają ze sobą i pysznym, kruchym ciastem. To typ ciacha „do pojedzenia”;) ( po jednej, słusznej porcji będziecie nasyceni, ale nie zasłodzeni;)) Mnie, jako fance sernika gotowanego najbardziej przypadła do gustu właśnie ta pyyyyszna masa. Warto dodać, że ciasto smakuje najlepiej drugiego czy nawet trzeciego dnia po przygotowaniu( masa serowa zmiękcza kruche w roladkach i przekładaniec stanowi spójny kawał ciacha;) Ciasto bardzo ładnie prezentuje się w przekroju i zapewne zrobi wrażenie na Waszych gościach i choć na upichcenie trzeba poświęcić 3-4 godziny, to zapewne „wykroicie” troszkę czasu ze świątecznej krzątaniny;)))
 Składniki na ciasto:
800 g mąki pszennej
1 ½ szklanki cukru pudru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka amoniaku ( można zastąpić proszkiem do pieczenia)
300 g margaryny
1 łyżka smalcu
½ szklanki kwaśnej śmietany
1 jajo
5 żółtek
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 5 części.
3 części wkładamy do lodówki na 30 minut.
Dwie części ciasta wykładamy do dwóch blach wyłożonych papierem do pieczenia. Nakłuwamy i pieczemy w temp. 180 stopni przez 25- 30 minut. Studzimy.
Rolady z makiem:
3 części ciasta kruchego
Mak:
2 ½ szklanki maku
szklanka cukru
4 jaja
1 łyżka masła
1 łyżka kakao
szczypta cynamonu
½ łyżeczki sody
2 łyżki miodu
olejek migdałowy lub rumowy
100 g bakalii
Mak sparzamy i mielimy. Żółtka ucieramy z cukrem i margaryną na puch. Dodajemy mak i pozostałe składniki. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą makową.
 WYKONANIE ROLAD:
na schłodzoną i rozwałkowaną część ciasta kruchego wykładamy mak i zawijamy roladę.
 
wykonujemy 3 rolady i wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia ( jedna przy drugiej, by stanowiły całość). Pieczemy 35- 40 minut w temp 180 stopni. studzimy.
Masa serowa:
1 kg sera białego dwukrotnie zmielonego
1 ½ szklanki cukru
4 żółtka
cukier waniliowy
1 budyń śmietankowy
¼ szklanki mleka
Ser mieszamy z cukrami i żółtkami. Smażymy ok. 3 minuty. W zimnym mleku rozrabiamy budyń wlewamy do masy serowej i gotujemy chwilę do „zabulgotania”.
dodatkowo:
polewa
wiórki kokosowe do posypania
WYKONANIE:
blat ciasta kruchego
 
½  ciepłej masy serowej
 
makowe rolady
 
½ ciepłej  masy serowej
 
blat ciasta kruchego
 
polewa + wiórki kokosowe
 
Smacznego!
Jesienne słodkości!

19 komentarzy:

  1. Super pomysł:)
    Ciasto wygląda niezwykle ciekawie i z pewnością smakuje niesamowicie. Wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow jakie fantastyczne! Boski pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ah gdybym tak tak lubiła mk jak go nie cierpię ;p
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj tak ciasto idealne na Boże Narodzenie. Wygląda bardzo apetycznie.
    Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie to wymyśliłaś! Ciasto wygląda rewelacyjnie i z pewnością jest przepyszne. Sernik i makowiec w jednym to ciacho idealne :D

    OdpowiedzUsuń
  6. oww wygląda genialnie...ahh zjadłabym!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo je lubię, jest pyszne! U nas to ciasto nazywa się Czarna róża ;) Piękne Ci wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda imponująco, pracochłonnie, ale megaapetycznie, idealne ciacho na świąteczny stół, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zapachniało świętami, oj zapachniało. Kilka razy przymierzałam się do upieczenia tego cudeńka, ale z sernikiem gotowanym jestem na bakier i boję się popsuć... Zostaje mi popatrzeć zazdrosnym okiem na Twój cudowny wypiek ;) Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaki wymiar blachy........I czy te ciasta mogę upiec dzień wcześniej i zrobić te roladę makowe.... Myśle ze nic się nie powinno stać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, wymiary blachy 25 x 36 cm. Jeśli chodzi o samo pieczenie to polecam zrobić dzień wcześniej i pozwolić wszystkim warstwom się przegryźć. Jeśli zaś chodzi o ser wiaderkowy- to raczej nie polecam, bo to bardziej masa seropodobna niż twaróg, a do masy z serem gotowanym najlepszy jest prawdziwy twaróg dwukronie mielony. Pozdrawiam, Mariola

      Usuń
  11. i jeszcze jedno czy ser moze byc z wiaderka

    OdpowiedzUsuń
  12. Dzień dobry, proszę mi powiedzieć czy mogę użyć gotowej masy makowej a jeśli tak to czy powinnam coś do niej dodać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, ja masę robiłam, wydaje mi się, że takiej robionej starczy do rolad, a tej z puszki może braknąć:(Tej robionej jest ok. 1,5 kg. Jeśli jednak zdecyduje się Pan/i na nią to proszę dodać ok 3-4 żółtka do masy i wymieszać z pianą ubitą z 3-4 białek.Pozdrawiam, Mariola

      Usuń
  13. witam czy pani to wszytko układa w blaszcze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, zgadza się układam w blasze 25x 36 cm i boki dociskam tekturkami aby ciasto miało ładną formę:) Pozdrawiam!

      Usuń
  14. Ciasto jest super, dawno temu piekłam i jest bardzo pracochłonne,ale jeżeli ktoś lubi wyzwania to polecam

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasto jest super, dawno temu piekłam i jest bardzo pracochłonne,ale jeżeli ktoś lubi wyzwania to polecam

    OdpowiedzUsuń