Ciasto "Pokusa"






Ostatnio "chodzi za mną" kokos.Nic na to nie mogę poradzić, wcale się przed nim nie bronię bo lubię ten delikatny smak. Ostatnio wkomponowałam go do sernika, a dziś chcę Wam pokazać mój najnowszy kokosowy wypiek. Ciasto pochodzi ze starego zeszytu z przepisami mojej mamy. 
A ja uwielbiam przeszukiwać tego typu notatki i przypominać sobie smaki dzieciństwa..
Wracając do samego ciasta: Delikatny,waniliowy biszkopt z kokosowym kremem, warstwą galaretki z truskawkami na niej kruche ciasteczka maślane i czekoladowa, ciemna polewa.. To smak mojego dzieciństwa w czystej, słodkiej postaci:)


Składniki na biszkopt:

  • 4 jaja
  • 5 łyżek cukru
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropli olejku waniliowego
Białka oddzielamy od żółtek. Miksujemy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i miksujemy na sztywną bezę.
Dodajemy po 1 żółtku ciągle miksując na najniższych obrotach.

 Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlewamy kilka kropel olejku waniliowego. Delikatnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.



Wykładamy na małą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 

Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni.Studzimy.

Składniki na masę kokosową:
  • szklanka mleka
  • cukier waniliowy
  • 2/3 szklanki cukru kryształu
  • 20 dag wiórek kokosowych
  • 4 łyżki( 80-100 g) masła
Mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym.

Dodajemy wiórki. Gotujemy jeszcze ok 2 minuty( masa będzie bardzo gęsta- konsystencją przypominająca ugotowany ryż). Zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Masło miksujemy na puch. Dodajemy po łyżce masy kokosowej i ubijamy mikserem na najniższych obrotach. 
Masa jest gęsta i zbita- ale taka powinna być-to nie jest krem:)
Masę wykładamy na ostygnięte ciasto biszkoptowe. Odstawiamy do chłodu. 


Warstwa truskawkowa:
  • 2 galaretki truskawkowe
  • ok. 15 sztuk mrożonych truskawek
Galaretki rozrabiamy w 650 ml gorącej wody. Odstawiamy do stężenia.
Mrożone truskawki kroimy na kawałki. Wstawiamy znów do zamrażalnika.



Gdy galaretka będzie miała półpłynną postać, na ciasto z masą kokosową wykładamy pokrojone mrożone truskawki:

 i zalewamy tężejącą galaretką


Warstwa herbatnikowa:
  • ok 12 sztuk ciasteczek maślanych
Na galaretkę wykładamy herbatniki, lekko je dociskając( ale tak, by galaretka nie wychodziła na boki).

Polewa deserowa:
  • 4 łyżki mleka 
  • 100 g masła lub margaryny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach gorącej wody
Podane składniki ( oprócz żelatyny!) gotujemy ok. 2 minut. Gdy polewa ma już gładką konsystencję, zestawiamy ją z ognia i mieszając lekko studzimy. Żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie dodajemy do polewy i mieszamy dokładnie. Studzimy chwilę.

 Dekorujemy ciasto.



I jeszcze raz obrazkowa kolejność warstw:
  • Biszkopt waniliowy
  • Masa kokosowa
  • Truskawki mrożone
  • Galaretka

  • Herbatniki
  • Polewa deserowa

Przepis na masę kokosową można wykorzystać także do ciasta "Bounty" Ale o nim może już innym razem:)






Smacznego!






11 komentarzy:

  1. Super wygląda to ciasto porywam przepis. Mogę prosić o dokładne wymiary formy?! W składnikach na krem podane są 4 łyżki masła czy te łyżki 4 miksujemy później z przestudzonym budyniem?

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki:) Forma 22x 26. Masło miksujemy na puch i dodajemy przestudzoną masę z wiórek. Masa będzie gęsta- ale taka ma być:)W składzie nie ma budyniu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak Przeprasza chodziło mi o tą masę kokosową więc ucieramy ją z tymi 4 łyżkami masła? Wymiary formy są mierzone po goŕnych krawędziach czy po spodzie? Mogę użyć świeżych truskawek? Jeśli tak to też je zamrażamy po pokrojeniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ucieramy masło na puszek, a potem do utartego masła dodajemy po 1 łyżce masy wiórkowej i nadal ucieramy na najmniejszych obrotach. Wymiary formy przy dolnych krawędziach. Świeże truskawki mogą być, z tym że przy mrożonych szybciej tężeje galaretka:)

      Usuń
  4. Przepraszam za dociekliwość ale mam kilka pytań wolę się upewnić...
    -do białek można dodać szczyptę soli
    -c.waniliowy małe opakowanie
    -herbatniki mają być takie normalne czy takie twardsze maślane
    -żelatynę rozpuśćić we wrzątku czy ciepła woda wystarczy
    -przy dodawaniu już rozpuszczonej żelatyny należy ją całkowicie ostudzić
    -czy biszkopt czymś nasączamy
    -4 łyżki masła do kremu kokosowego a w nawiasie napisała Pani 100g to bylaby połowa kostki standardowe masła więć więcej niż 4 łyżki...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1. Jasne - szybciej się ubiją
      2, Małe opakowanie
      3. Ja użyłam maślanych, takich z biedronki- bonitki bodajże
      4. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, lub zalewamy zimną i podgrzewamy(ale nie gotujemy)
      5. Ja nie nasączałam
      6. Radzę ok 80 g- ale jeśli chce Pani mase bardziej kremową można dać więcej masła( ale ta masa jest gęsta- nie jak krem właśnie tylko coś jak nadzienie w "bounty"-batoniku.
      Mam nadzieje, że rozwiałam wątpliwości:) Pozdrawiam:))

      Usuń
  5. Jeśli dodam świeże truskawki to też mogę je przed nałożeniem potrzymać w zamrażarce? Jeszcze raz odnośnie tej żelatyny czy ja ją rozpuszczę w gorącej wodzie to później ma być całkowicie zimna żeby ją dodać do reszty składników na polewę? A Pani w jakich proporcjach to masło daje? Nie chcę czegoś zepsuć...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę , że warto je na godzine, dwie włożycć do zamrażarki- galaretka wtedy szybciej stężeje. Żelatynę dodajemy ciepłą, potem lekko studzimy polewę( ja wstawiam na chwilę do miski z zimną wodą i mieszam- gdy widzę,że gęstnieje -polewam nią ciasto). Ja dałam 4 łyżki masła. Na pewno Pani się uda! Proszę dać znać jak wyszło:) Pozdrawiam:))

      Usuń
  6. Kakao ma być gorzkie, ciemne?

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobione i siedzi w lodówce.Wierzch udekorowałam raffaello i wiórkami kokosowymi.Wygląda obłędnie

    OdpowiedzUsuń