Tort :Kawa-kokos-orzech









Dzisiejszy przepis dedykuje wszystkim wielbicielom słodkich tortów "na bogato":) Odkryjemy tutaj połączenie słodkiego kokosa (biszkopt kokosowy) z aromatycznym orzechem ( biszkopt orzechowy),  nutę czekolady w biszkopcie kakaowym, aż w końcu zasmakujemy słodyczy kremu kawowego, który spaja  całość i podkreśla smak każdego biszkoptu...



Składniki na biszkopt kakaowy:
  • 4 jaja
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier. Miksujemy na bezę. Następnie dodajemy po jednym żółtku,stale miksując.
Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy. Wylewamy do tortownicy o średnicy 24 cm. 


Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Studzimy.




Składniki na biszkopt orzechowy:
  • 5 białek
  • szklanka cukru
  • szklanka zmielonych orzechów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i miksujemy na sztywną bezę. Następnie dodajemy orzechy, mąki i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Wykładamy do tortownicy.

Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Studzimy.




Składniki na biszkopt kokosowy:

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g wiórek kokosowych

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i miksujemy na sztywną bezę. Następnie dodajemy wiórki, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Wykładamy do tortownicy.



Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.



Składniki na krem kawowy:
  • 3 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 450 g masła
  • 3 łyżki kawy rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody
  • pół kieliszka spirytusu
Zaparzamy kawę w 1/3 szklanki wody. Studzimy. Wlewamy do niej spirytus.
Jaja i cukier ubijamy na parze do zgęstnienia, około 7 minut( ja postawiłam metalową miskę nad gotującą się w garnku wodą). Mają mieć konsystencję średnio gęstego budyniu. Odstawiamy do wystygnięcia(  masa jeszcze bardziej zgęstnieje)



Masło miksujemy na puszystą masę. Dodajemy partiami wystudzoną masę jajeczną. Miksujemy na puch. 
Bardzo powoli wlewamy po łyżce kawy ze spirytusem, nadal miksując( dosłownie skraplamy kawą krem i miksujemy, aż do skończenia się kawy).





Dodatkowe składniki:
  • czekolada w płatkach lub tarta czekolada (do obsypania wierzchu tortu)
  • okruszki z biszkopta kakaowego( do oblepienia boków tortu)
WYKONANIE:
Blat kokosowy

Krem 


Blat kakaowy+ Krem
Blat orzechowy+Krem
Boki tortu smarujemy kremem


Płatki czekolady(na wierzch), okruszki z biszkopta( po bokach)





Tort jest duży, więc z pewnością zaspokoi słodkie zachcianki wielu osób:)





Smacznego!

19 komentarzy:

  1. to tort gigant, który musi być przepyszny :), uwielbiam takie smaki...mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy blaty: orzechowy i kokosowy wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180* czy piekarnik może być rozgrzewający się (lampka od temperatury jeszcze nie zgaśnie)? Czy używać funkcji termoobiegu? Pani Mariolu jak Pani piecze te blaty?:)
    Dziękuje za pomoc, pozdrawiam
    Joasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Joasiu blaty ciasta zarówno kokosowego, biszkoptowego i orzechowego wkładam do nagrzanego piekarnika( nagrzewam ok. 8 minut), wtedy ciasto jest upieczone po dokładnie takim czasie jak w przepisie:) Oczywiście zależy też od piekarnika, mój jest już trochę wysłużony:))Pozdrawiam Cię:)

      Usuń
  3. Jeszcze mam pytanie dotyczące kremu: ile około minut miksujemy samo masło przed dodaniem jajek ubitych na parze? Czy masło powinno mieć tem. pokojową? W jakiej ilości dodajemy masę jajeczną do masła-czy po około1 łyżce czy może większe ilości? Jak długo miksujemy każdą porcję masy jajecznej-tylko do połączenia około 1 minutę czy możne raz za razem do skończenia jajek?
    Dziękuje za porady, nigdy nie robiłam takiej masy stad moje pytania?
    Pozdrawiam serdecznie
    Joasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło powinno być puszyste i trochę zmienić kolor( na bardziej biały), powinno być w temp pokojowej tak jak masa jajeczna. Można ją dodawać po łyżce, bo w większej ilości masło może się zwarzyć. Jeśli zaś chodzi o miksowanie każdej porcji to musi Pani wyczuć:) Jeśli masa będzie gładka, dokładamy kolejną łyżkę i tak do skończenia masy jajecznej. Pozdrawiam:)

      Usuń
    2. Wczoraj upiekłam blaty, wyszły bardzo fajnie, pieczenie zaczęłam od biszkoptu, międzyczasie przygotowywałam kolejne blaty, więc piekarnik miałam nagrzany po poprzednim blacie i wkładałam od razu bez wyłączania piekarnika:) Dziś zabieram się za masę, tu wygląda bajecznie, a mam obawy ile powinnam ucierać samo masło, wiem że do puszystości i zbielenia ale nie mam takiego wyczucia-mogę liczyć na podpowiedź czy to będzie około 3 minuty(widzę, że masło już trochę zbielało) czy może dłużej około 5 minut(wtedy jest jeszcze bielsze)?
      Dziękuję Joasia

      Usuń
    3. Joasiu mam nadzieje że nie późno odpisuje:) Wydaje mi się, że 3 minuty wystarczy

      Usuń
  4. Dziękuję za odpowiedź:) Masło ucierałam 3 minuty, a potem po każdej łyżce masy jajecznej do gładkości-wg. podpowiedzi:) Masy wyszła idealna, nigdy wcześniej taka puszysta i gładka mi się nie udała, dziękuję bardzo za świetny przepis, w sobotę będzie próba, bo to tort urodzinowy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam mam pytanie czy nasączała Pani biszkopty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam:) Nie nasączałam, ale zawsze można np. spirytusem z kawą:)

      Usuń
  6. Co robimy z żółtkami, które zostały z blatów - orzechowego i kokosowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj:) Widzisz ja podziałałam tutaj ekonomicznie, mimo że nie wykorzystałam żółtek do ciasta. Ugotowałam poprostu sobie bazę do kremu kolejnego ciacha:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  7. Czy tort wychodzi bardzo słodki? Bo bardzo nie lubię takich mocnych słodkich ciast i zastanawiam się czy nie zmniejszyć ilości cukru.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Gaju,
      Tak , tort jest napradę słodki- ale to głównie dzięki połączeniu kilku rodzajów ciast( orzechowej i kokosowej bezy). Jak zrobisz na tradycyjnym biszkopcie i dalej wg przepisu- będzie w sam raz na słodkość:) Pozdrawiam:):*

      Usuń
  8. Witam, miałam dwa podejścia do biszkoptu orzechowego i z obu wyszedł mi zakalec. Ciasto rosło ponad brytwankę, po czym spadało w dół zanim minął czas pieczenia. Proszę o radę jaka mogła być przyczyna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, proszę nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia biszkoptu. Ciasto biszkoptowe reaguje opadaniem nawet na małe zawahania temperatury. Proszę wyjąć biszkopt dopiero po upływie czasu pieczenia- a najlepiej zostawić w zamkniętym piekarniku do całkowitego ostudzenia. Jesli chodzi o samo pieczenie: dobrze jest wyłożyć samo dno papierem- boków nie. Wtedy boki ciasta nie pozwolą zapaść się biszkoptowi do środka. Pozdrawiam Cię i napisz prosze jak poszło tym razem, Mariola- znowcosupieklam

      Usuń
  9. Tort wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń