Soczyste żeberka w miodzie i musztardzie


Soczyste, pikantne, lekko słodkie i dzięki dodatkowi rozmarynu i majeranku naprawdę aromatyczne. Takie są  te żeberka. Podaję Wam przepis na żeberka pieczone w piekarniku, ale myślę, że marynata sprawdzi się także do wszelkich mięs na grilla. Jeśli lubicie ostre smaki i dobre mięsko- ten przepis jest jak najbardziej dla Was:)

Składniki:

  • 1 kg żeberek
  • 2 kostki rosołowe wołowe
  • olej do podsmażenia
Marynata:
  • 125 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka chilli 
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • duża szczypta majeranku
  • mała gałązka rozmarynu
  • 1,5 łyżeczki soli
Żeberka tniemy w kawałki tak, aby każda część zawierała kostkę.
Przygotowujemy bulion z kostek rosołowych i wrzucamy do niego żeberka. Gotujemy około 10 minut. 
Osączamy( dokładnie!) z bulionu i przekładamy na rozgrzaną patelnie. Rumienimy z każdej strony.
Składniki marynaty dokładnie mieszamy.

Zanurzamy w niej żeberka i mieszamy rękoma. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.

Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Przekładamy do niego żeberka, polewając całą marynatą.
Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200-220 stopni przez 1 godzinę( co jakiś czas podlewając bulionem lub wodą, aby się nie przypaliły).
 Następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 20 minut.


Smacznego!

16 komentarzy:

  1. bardzo lubię mięso w takim smaku, zwłaszcza właśnie żeberka albo nóżki z kurczaka:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Oooooooooo mój obiadek, Mariola kochanie dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakiego miodu użyć do marynaty? Musztarda łagodna czy ostra? Łyżeczka chili chodzi o przyprawę? Czy amiast oliwy do mrynaty można użyć oleju?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musztarda może być rosyjska, miód obojętnie- ja dałam wielokwiatowy, bo chodzi aby utworzył glazurę, można dać oleju:)

      Usuń
  4. A ta musztarda Rosyjska to łagodna czy ostra? Chili chodzi o przyprawe chili w proszku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, chili w proszku, a musztarda może być ostra lub łagodna- zależy od upodobania:)

      Usuń
  5. dziekuje za ten przepis, przydal sie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Po 1 godzinie w 210°, miałem zielone żeberka.
    Dziękuję za uwagę .

    OdpowiedzUsuń
  7. Spalone, nie zielone!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć! No to masz hiperpiekarnik w takim razie. Pieczenie żeberek to minimum godzina w 210 st. W dobrym, miarodajnym piekarniku. Inaczej miałbyś twarde, surowe mięcho. Dziękuję za uwagę i pozdrawiam😊😚

      Usuń
    2. Ps przeczytaj dokładnie przepis o podlewaniu bulionem, aby się nie przypaliły. Przecież jest napisane...

      Usuń
  8. OK, może za mało podlewalem.
    Nie piszesz, czy żaroodporne powinno być szklane, tzn przeźroczyste, czy lepiej przykryć je folią srebrną?

    OdpowiedzUsuń
  9. Taka ilość marynaty, nie przykryje w całości żeberek.
    Czy w piekarniku powinny być przykryte całkowicie marynatą, czy mogą wystawac?
    Dzięki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej ponownie, marynatą tylko dokładnie obtaczamy, marynujemy żeberka. One nie muszą w niej pływać. Kluczową rolę odgrywa podlewanie ich bulionem podczas pieczenia. Pamiętaj także że żeberek nie pieczemyod surowości, a mamy je najpierw obgotować (bulion) i podsmażyć 😏 pozdrawiam, Mariola😊

      Usuń
    2. Ps zobacz wszystko jest opisane i pokazane na fotkach wyżej :naczynie jest przezroczyste i przykryte pokrywa, nie folia Alu. Ostatnie 20 minut pieczemy bez pokrywy. 😉Smacznego 😊

      Usuń