Kotlety z kaszy jęczmiennej





Tego typu kotlety są alternatywą dla tradycyjnych mielonych. W swojej wersji dodałam jeszcze pokrojoną w kosteczkę szynkę, bo wydawało mi się, że jednak coś mięsnego powinno w nich być:) To był chyba dobry pomysł, bo kotlety zniknęły od razu:) Polecam Wam ten szybki i prosty pomysł na obiad.


Składniki na kotlety z kaszy jęczmiennej:
  • 300 g kaszy jęczmiennej
  • 1 kostka rosołowa
  • 700 ml wody
  • pęczek natki pietruszki
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g szynki
  • sól 
  • pieprz
  • przyprawa typu kucharek
  • 2 jaja
  • bułka tarta 
  • olej do smażenia
Rosołek zagotowujemy w 700 ml wody. Na wrzącą wodę wsypujemy kaszę. Gotujemy do miękkości. Przykrywamy pokrywką, aby kasza wchłonęła resztki wody. Odstawiamy do ostygnięcia.



Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Szklimy i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Smażymy kilka minut. Dodajemy do ostygniętej kaszy jęczmiennej.



Szynkę kroimy w drobną kostkę.. Dodajemy do kaszy z cebulą, czosnkiem i natką pietruszki.


Dodajemy jajo Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyrabiamy.






Formujemy małe kulki i lekko je spłaszczamy.



Przygotowujemy panierkę: jajo roztrzepujemy i dosypujemy łyżeczkę przyprawy typu kucharek.


Kotlety zanurzamy w panierce z obu stron. Następnie obtaczamy je bułce tartej.


Smażymy na rozgrzanym oleju po 2 minuty z każdej strony.


Moja propozycja podania to kotlety jęczmienne z sosem pomidorowym, całość posypana koprem włoskim



Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Lubię kotlety z kaszy, z szynką nie robiłam trzeba wypróbować. Te Twoje moja kochana są jak od cyrkla, takie równe. :) Do tej pory moja rodzina zajadała się kotletami z kaszy podanymi z sosem grzybowym.

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda smacznie, fajny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie polecam. Bez mięsa w ogóle się nie trzyma, nie da się formować kotlecików. Lipa, a nie przepis. Sama kasza po usmażeniu w smaku b. dobra.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dodał/a Pan/i jajo do środka farszu? Hm, kotleciki da się formować, jeśli są zrobione wg przepisu.. Między innymi dlatego uwieczniam wszystko krok po kroku na zdjęciach:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  4. Potwierdzam słowa użytkownika wyżej, nic sie nie klei i mam gar kaszy z patelni na obiad. Lipa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może za długo Pani smażyła? nie należy przekraczać ok. 2 minut smażenia po 1 stronie. Nie wiem czemu Pani nie wyszły,po to dodaję masę zdjęć krok po kroku, żeby widać było efekt końcowy : na talerzu widzi Pani kotlety przed smażeniem , a następnie już usmażone: nie rozpadły się, prawda? Więc widocznie wina leży po Pani stronie. Przepis był już kilkukrotnie wykorzystywany.Pozdrawiam:)

      Usuń
  5. Przepis rewelacja!!!! Trafia na stałe do naszego menu:D Zamiast pietruszki dałam szczypiorku. Cały sęk tkwi w tym że kasza musi bardzo dobrze wchłonąć "rosołek" wtedy kotleciki da się bez problemu uformować:D Polecam, są naprawdę super smaczne:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, cieszę się, że przepis się przydał! Pozdrawiam serdecznie!:)

      Usuń
  6. Spróbuję i ja. Wyglądają pysznie a dla tych domowników co na kaszę mają długie zęby się przyda 😊

    OdpowiedzUsuń