Witam Was ciepło i zapraszam na ciasto „na złość Putinowi”i bynajmniej nie chodzi tu o nazwę, ( chociaż…;)) a o pyszną wkładkę jabłkową. Z polskich jabłekJ Z chęcią włączam się do akcji „Jedz polskie jabłka” i uważam, że jest to świetny pomysł na promowanie polskich jabłek. Blogosfera kulinarna już pęka w szwach od przepisów z wykorzystaniem tych smacznych owoców, a więc i ja dorzucam swoje trzy groszeJ „Gargamel” to bogaty w smaku prawdziwy piernik przekładany wkładką jabłkowo- bakaliową i masą ze śmietany 18 %. Idealny wypiek do herbaty na jesienne wieczory..
Składniki na ciasta piernikowe:
· 6 jaj
· szklanka cukru pudru
· 250 g płynnego miodu
· torebka przyprawy do piernika
· 1 łyżeczka sody
· 250 g margaryny
· 1 ½ szklanki mąki pszennej
· 1 szklanka mąki krupczatki
· 20 dag bakalii ( posiekane morele, orzechy, rodzynki, migdały)
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo po 1 żółtku,
łyżce miodu, łyżeczce przyprawy do piernika, 4 łyżek mąki przesianej z sodą oraz kilku łyżek bakalii( i tak do wykończenia wszystkich składników).
Białka ubijamy na sztywno i lekko łączymy z ciastem.
Ciasto dzielimy na 2 równe części i przekładamy do blach. Każde pieczemy 35-40 minut w temp. 170 stopni. Studzimy.
Składniki na wkładkę jabłkowo- bakaliową:
· 4 duże jabłka
· ¾ szklanki cukru
· 250 g mąki pszennej
· 1 łyżeczka sody
· 4 jaja
· 250 g bakalii
Jabłka obieramy i kroimy w dość drobną kostkę. Zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 30 minut.
Po tym czasie dodajemy bakalie, żółtka, mąkę przesianą z sodą. Mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno. Łączymy z masą .
Wykładamy do blachy. Pieczemy 35 minut w temp. 170 stopni. Studzimy.
Masa ze śmietany 18%:
· 250 g masła roślinnego
· szklanka cukru pudru (z czubem)
· cukier waniliowy
· szklanka śmietany 18% tłuszczu
Masło miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Stopniowo dodajemy po 1 łyże śmietany i delikatnie ucieramy drewnianą łyżką do uzyskania gęstej masy.
Dodatki:
· polewa (tutaj przepis)
WYKONANIE:
blat ciasta piernikowego
½ masy
wkładka jabłkowo- bakaliowa
½ masy
blat ciasta piernikowego
polewa
Ciasto należy przechowywać w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu (ale raczej nie w lodówce. Jak widzicie z podanej gramatury wychodzi dość pokaźny okazJ Porównywalny do dwóch sporych pierników upieczonych w keksówkach.
Smacznego!
Takiego ciasta jeszcze nie próbowałam. Wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńSmietana kwasna czy słodka?
UsuńBardzo ciekawy przepis i nazwa ;)
OdpowiedzUsuńZapisuję przepis!
Gorąco pozdrawiam.
Wspaniały przepis, ciasto prezentuje się pięknie:) no i nazwa świetna:)
OdpowiedzUsuńAle fajny, tym bardziej że zawsze lubiłam Gargamela :)
OdpowiedzUsuńJaka fajna nazwa! Super ciasto :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda apetycznie i ciekawie się nazywa!
OdpowiedzUsuńDzięki! Dziewczyny ciasto "ochrzciła" tak s. Anastazja( przepis pochodzi z jej książki, ale dokonałam kilku zmian) więc ja jestem tylko wykonawcą:)
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja, muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńMusi btć pyszne.Ale w jakiej foremce jest pieczone?
OdpowiedzUsuńWitam, blaszka 22 x 25 cm, ale można z powodzeniem piec w nieco większej:)
UsuńBardzo fajny, ilustrowany przepis!
OdpowiedzUsuńtaki gargamel wcale niestraszny :) super na jesienne wieczory :)
OdpowiedzUsuńTeż robiłam to ciasto i też wprowadziłam swoje zmiany. Pamiętam, że przekładałam go masą budyniową.
OdpowiedzUsuńByło pyszne! Pozdrawiam :)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńsuper ciasto! gargamel na pewno pysznie smakuje :)
OdpowiedzUsuńŚmietana kwasna czy słodka
OdpowiedzUsuńKwaśna, 18 Procent tłuszczu, pozdrawiam serdecznie Mariola 😘
UsuńZamiast mąki krupczatki mogę dać mąkę pszenną?
OdpowiedzUsuńMożna, chociaż polecam krupczatke do ciast typu piernik, a Gargamel to taki przekładany piernik właśnie ☺️ pozdrawiam serdecznie Mariola 😘
UsuńSuper ciacho slinka leci ale jaka blaszka.
OdpowiedzUsuńDziękuję ☺️ blaszka 22 x 25 cm. ( wyjdzie bardzo wysokie)Moje przeoczenie. Ale w 25 x 36 cm też będzie okazałe 😄 pozdrawiam serdecznie Mariola 😘
Usuń