A dzisiaj dowód na to, że do przygotowania warstwowego ciasta wcale nie musimy uruchamiać piekarnika. Bazą do przekładańca są herbatniki oraz jeden wafel, który ma zapewnić stabilność podstawy J Pierwszoplanowe role grają jednak słodkie masy ( na bazie kaszy manny) oraz mus brzoskwiniowy, który równoważy słodycz kremowej rozpusty. Całość oblana polewą czekoladową. Smak ( jeszcze) lata: owocowy, lekki przekładaniec, który najlepiej smakuje po kilkugodzinnym schłodzeniu.
Składniki
bazowe:
·
2
opakowania herbatników ( 2 x 150 g)
·
1
prostokątny wafel
Składniki
na masę brzoskwiniową:
·
850
g brzoskwiń
·
2
galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe
Z brzoskwiń wyciągamy pestki i kroimy na małe
cząstki.
Wrzucamy do blendera i miksujemy na płyną masę.
Przelewamy do garnka i gotujemy ok. 3 minuty.
Wsypujemy galaretki i gotujemy jeszcze ok. 1 minutę. Studzimy.
Składniki na masę z kaszy manny:
· 1 litr mleka
· 10 czubatych łyżek manny
· cukier waniliowy
· szklanka cukru pudru ( z czubem)
· 250- 300 g masła
· 1 łyżka kakao
Mleko gotujemy z cukrem waniliowym i kaszą manną do zgęstnienia (konsystencja gęstego budyniu).
Studzimy. Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy po łyżce ostudzonej manny stale miksując.Powstanie dość gęsta masa.
Dzielimy ją na 2 części. Do jednej z nich dodajemy kakao i mieszamy.
WYKONANIE (blaszka 22 x 25cm):
wafel
½ masy brzoskwiniowej
herbatniki
masa z kaszy manny z dodatkiem kakao
herbatniki
½ masy brzoskwiniowej
herbatniki
masa z kaszy manny bez dodatku kakao
herbatniki
Całość wstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny ( herbatniki zmiękną, a całość przesiąknie owocowym aromatemJ).
Smacznego!
Piękne i na pewno smaczne :)
OdpowiedzUsuńLubię takie ciasta bez pieczenia:) Twoje z pewnością świetnie smakuje.
OdpowiedzUsuńJak zwykle pięknie u Ciebie :) Ciasta bez pieczenia są świetne, kradnę przepis!
OdpowiedzUsuńBardzo efektownie wygląda!
OdpowiedzUsuńCiekawe :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł :) koniecznie do wypróbowania ja zrobię malinami :) Pozdrawiam Delicious Tibits
OdpowiedzUsuńWow! Ale fajne ciacho ;)
OdpowiedzUsuńMariolu jesteś specjalistka nr 1 od wszelkich przekładańców - wychodzą Ci rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńWyglada swietnie! Bardzo lubie takie przekladance, ale wole je jesc niz robic;)
OdpowiedzUsuńCiacho wygląda rewelacyjnie !
OdpowiedzUsuńWygląda super az nie chce sie wierzyc ze bez pieczenia
OdpowiedzUsuńświetne !
OdpowiedzUsuńU mnie w telefonie nie czytelne składniki :-(
OdpowiedzUsuńKurcze, właśnie nie wiem czemu w wersji mobilnej robią się takie brzydkie odstępy:( Spróbuję coś na to poradzić- tym czasem pozdrawiam ciepło:)
UsuńWygląda to pięknie i smacznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Mogłabym dostać ten przepis na e-maila?
OdpowiedzUsuń