Ciasto Orzechowo-Kokosowe

Tegoroczna jesień obdarowała nas mnóstwem orzechów i choć już wiosna za pasem, ciągle kombinuje do jakich ciast je wykorzystać. Ostatnio padło na tego przekładańca właśnie. Orzechy skryły się tutaj pomiędzy płatami ciasta półkruchego( ciekawostką w nim jest brak dodatku cukru). Masa kokosowa podkreśla bakaliowy smak ciasta, a żeby nie było za słodko- w ciachu pojawiła się galaretka porzeczkowa domowej roboty, która wprowadza element kwaskowy. Ciasto przed podaniem należy wyjąć z lodówki na ok. 20 minut- masa kokosowa zmięknie( gdyż moim zdaniem jest ciut zbyt zbita). Nie jest nadto słodkie, ani kremowe, doskonale sprawdzi się więc jako ciacho na stół, na dłuższe przyjęcie, bez obaw o „rozpuszczenie się kremu” czy utratę świeżości. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu to ciacho;)Blacha 22x26cm.
Składniki na ciasto półkruche:
250 g mąki pszennej
250 g margaryny
2 żółtka
2 łyżki zimnej wody
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce ok. 30 minut. Dzielimy na 2 równe części.
Składniki na ciasto orzechowe:
6 jaj
200 g cukru pudru
100 g mielonych orzechów włoskich
100 g krojonych orzechów włoskich
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mąki pszennej
szczypta soli
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na pulchną masę, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i orzechy.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie łączymy z masą orzechową.
WYKONANIE CIASTA ORZECHOWEGO:
1 część rozwałkowanego do wymiarów blachy ciasta półkruchego
 
ciasto orzechowe
 
przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego do wymiarów blachy ciasta półkruchego i pieczemy 35 minut w temp. 180 stopni. Studzimy
Składniki na biszkopt:
4 jaja
¾ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki letniej wody
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier, aż do uzyskania sztywnej bezy. Dodajemy zółtka, wodę i mąki przesiane z proszkiem. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Pieczemy 30-35 minut w temp 175 stopni. Studzimy.
Składniki na masę kokosową:
1 szklanka wiórków kokosowych
½ szklanki mleka
½ szklanki cukru
250 g miękkiego masła
Mleko gotujemy z cukrem i wiórkami na małym ogniu ok. 8 minut, stale mieszając. Studzimy. Miksujemy z masłem
Dodatkowo:
powidła lub galaretka porzeczkowa
polewa
WYKONANIE:
ciasto orzechowe
 
powidła lub galaretka porzeczkowa
 
masa kokosowa
 
biszkopt
 
polewa
Smacznego!

9 komentarzy: