Ciasto Puchowiec z truskawkami

Z tęsknoty za latem powstał spontanicznie ten oto wypiek: prosty, szybki w wykonaniu i przepełniony aromatem i smakiem owoców lata. Na dworze mróz daje o sobie znać a u nas w kuchni zapach pysznego truskawkowego ciacha- i już zima nie strasznaJ Wiem, wiem – kupne truskawki z dyskontu nie zastąpią tych świeżo zerwanych prosto z wygrzanej w słońcu grządki… Ale jak to mówią na bezrybiu i jak ryba :P A owoce nawet te szklarniowe- po przetworzeniu ( upieczeniu) smakują bez zarzutu. Ciacho bardzo puszyste, wręcz puchate- o cytrynowym smaku pięknie dopełniły owoce z chrupiącą kruszonką. Z gatunku tych do herbatki- zamiast drożdżowy… W sam raz na powrót do wspomnień o upalnym lecie, gdy dzień kończył się o 22, a temperatura nie spadała poniżej 30 stopniJ Oby do wiosny Moi drodzy!
Składniki na ciasto cytrynowe:

4 jaja

¾ szklanki cukru

cukier waniliowy

200 g miękkiego masła

2 łyżki śmietany 18 % tłuszczu

1 ½ szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

skórka otarta z 2 dużych cytryn

sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na bardzo pulchną masę. Dodajemy jaja i śmietanę nadal ucierając. Następnie: sok cytrynowy, skórkę, i dokładnie mieszamy. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. 
Wykładamy do blaszki 22x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Owoce: aby nie było zakalca oprószyć sypki budyniem! 
ok 500 g świeżych truskawek ( mogą być też mrożone)
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i kroimy na połówki.
Kruszonka:
4 łyzki mąki pszennej
3 łyżki twardego masła
szczypta cukru waniliowego
3 łyżki cukru
Wszystkie składniki rozdrabiamy w palcach na piasek.      
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
WYKONANIE:
ciasto cytrynowe
 
owoce
 
kruszonka
 
pieczemy ok 45 – 50 minut w temp. 170 stopni
 
posypujemy cukrem pudrem
Najlepiej smakuje jeszcze ciepłeJ
Smacznego!

16 komentarzy:

  1. Jak tylko uda mi się gdzieś dorwać świeże truskawki, to na pewno wypróbuję, bo wygląda wspaniale ;)

    W wolnej chwili zapraszam na swojego bloga kulinarnego: http://bitasmietanka.blogspot.com/

    Pozdrawiam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. A pieczenie góra dół czy termoobieg?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, może być z funkcją termoobiegu- wtedy temp 175 i 45 minut. Pozdrawiam Cię, Mariola.

      Usuń
  3. Zrobilam. Wszystko krok po kroku. Wyszedl zakalec. Dalam przepis siostrze która ma reke do ciast wyszedl identyczny zakalec.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi

    1. Witaj, Truskawki były świeże czy mrożone? Jeśli mrożone- nie rozmrażaj przed pieczeniem. Wszystkie składniki do ciasta ( oprócz truskawek)miały tę samą temperaturę? Ważne ,żeby w 1 etapie ucierania składniki się nie zważyły- bo wtedy jest niebezpieczeństwo zakalca- jeśli nic nie zważyło się podczas ucierania- nie powinno być zakalca..Pozdrawiam, Mariola

      Usuń
    2. Ja wlewam olej a owoce układam na wierzchu

      Usuń
    3. Ale nie używam cytryny,2 szkl mąki,4 jajka,0,5 szkl oleju,0,5 szkl cukru 2 łyż proszku do pieczenia i jest ok Zawsze wychodzi

      Usuń
  4. Mi też wyszedł zakalca , a ciasto było idealnie :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Reniu,
      Naprawdę nie wiem co może być przyczyną... Może spójrz na odpowiedź powyżej- wszystkie składniki muszą być w jednej temperaturze- nie należy przesadzać też ze zbyt dokładnym ucieraniem/ miksowaniem. Ciasto ucierane wstawiamy do uprzednio lekko nagrzanego piekarnika ( u mnie to standardowa witryna)... Mam nadzieję , że pomogłam:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  5. Dziękuję za przepis, ciasto wspaniałe

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy mrożone można ułożyć na ciescie

    OdpowiedzUsuń
  7. Bez proszku do pieczenia? Nie dziwię się, że wyszły zapałce.

    OdpowiedzUsuń
  8. Bez proszku do pieczenia? Nic dziwnego, że wyszły zapałce.

    OdpowiedzUsuń
  9. Odpowiedzi
    1. Witaj, proszek jest ujęty w moim przepisie 🙂 pozdrawiam serdecznie Mariola😘

      Usuń