Z tęsknoty za latem powstał spontanicznie ten oto wypiek: prosty, szybki w wykonaniu i przepełniony aromatem i smakiem owoców lata. Na dworze mróz daje o sobie znać a u nas w kuchni zapach pysznego truskawkowego ciacha- i już zima nie strasznaJ Wiem, wiem – kupne truskawki z dyskontu nie zastąpią tych świeżo zerwanych prosto z wygrzanej w słońcu grządki… Ale jak to mówią na bezrybiu i jak ryba :P A owoce nawet te szklarniowe- po przetworzeniu ( upieczeniu) smakują bez zarzutu. Ciacho bardzo puszyste, wręcz puchate- o cytrynowym smaku pięknie dopełniły owoce z chrupiącą kruszonką. Z gatunku tych do herbatki- zamiast drożdżowy… W sam raz na powrót do wspomnień o upalnym lecie, gdy dzień kończył się o 22, a temperatura nie spadała poniżej 30 stopniJ Oby do wiosny Moi drodzy!
Składniki na ciasto cytrynowe:
4 jaja
¾ szklanki cukru
cukier waniliowy
200 g miękkiego masła
2 łyżki śmietany 18 % tłuszczu
1 ½ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z 2 dużych cytryn
sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na bardzo pulchną masę. Dodajemy jaja i śmietanę nadal ucierając. Następnie: sok cytrynowy, skórkę, i dokładnie mieszamy. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy.
Wykładamy do blaszki 22x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Owoce: aby nie było zakalca oprószyć sypki budyniem!
ok 500 g świeżych truskawek ( mogą być też mrożone)
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i kroimy na połówki.
Kruszonka:
4 łyzki mąki pszennej
3 łyżki twardego masła
szczypta cukru waniliowego
3 łyżki cukru
Wszystkie składniki rozdrabiamy w palcach na piasek.
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
WYKONANIE:
ciasto cytrynowe
owoce
kruszonka
pieczemy ok 45 – 50 minut w temp. 170 stopni
posypujemy cukrem pudrem
Najlepiej smakuje jeszcze ciepłeJ
Smacznego!
Jak tylko uda mi się gdzieś dorwać świeże truskawki, to na pewno wypróbuję, bo wygląda wspaniale ;)
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam na swojego bloga kulinarnego: http://bitasmietanka.blogspot.com/
Pozdrawiam ;-)
A pieczenie góra dół czy termoobieg?
OdpowiedzUsuńWitaj, może być z funkcją termoobiegu- wtedy temp 175 i 45 minut. Pozdrawiam Cię, Mariola.
UsuńZrobilam. Wszystko krok po kroku. Wyszedl zakalec. Dalam przepis siostrze która ma reke do ciast wyszedl identyczny zakalec.
OdpowiedzUsuńWitaj, Truskawki były świeże czy mrożone? Jeśli mrożone- nie rozmrażaj przed pieczeniem. Wszystkie składniki do ciasta ( oprócz truskawek)miały tę samą temperaturę? Ważne ,żeby w 1 etapie ucierania składniki się nie zważyły- bo wtedy jest niebezpieczeństwo zakalca- jeśli nic nie zważyło się podczas ucierania- nie powinno być zakalca..Pozdrawiam, Mariola
Ja wlewam olej a owoce układam na wierzchu
UsuńAle nie używam cytryny,2 szkl mąki,4 jajka,0,5 szkl oleju,0,5 szkl cukru 2 łyż proszku do pieczenia i jest ok Zawsze wychodzi
UsuńMi też wyszedł zakalca , a ciasto było idealnie :(
OdpowiedzUsuńWitaj Reniu,
UsuńNaprawdę nie wiem co może być przyczyną... Może spójrz na odpowiedź powyżej- wszystkie składniki muszą być w jednej temperaturze- nie należy przesadzać też ze zbyt dokładnym ucieraniem/ miksowaniem. Ciasto ucierane wstawiamy do uprzednio lekko nagrzanego piekarnika ( u mnie to standardowa witryna)... Mam nadzieję , że pomogłam:) Pozdrawiam:)
Dziękuję za przepis, ciasto wspaniałe
OdpowiedzUsuńSuper❤️ pozdrawiam Mariola 🤗
UsuńCzy mrożone można ułożyć na ciescie
OdpowiedzUsuńBez proszku do pieczenia? Nie dziwię się, że wyszły zapałce.
OdpowiedzUsuńBez proszku do pieczenia? Nic dziwnego, że wyszły zapałce.
OdpowiedzUsuńZakalce
OdpowiedzUsuńWitaj, proszek jest ujęty w moim przepisie 🙂 pozdrawiam serdecznie Mariola😘
Usuń