Ciasto Truskawka w czekoladzie

Mam dla Was dziś kolejnego przekładańca. Powstal z potrzeby chwili, a raczej na specjalną okazję (pozdrawiam panią AgnieszkęJ). Zdecydowałam się na bogaty w smaku, kakaowy biszkopt, ,melasę truskawkową (niestety już z mrożonych truskawek) oraz krem na bazie mlecznej czekolady. Całość dość zgrabnie dzieliły biszkopty lekko namoczone w czekoladzie do picia. Mogę powiedzieć, że smakowało, jak truskawka w czekoladzie( czego dopełniała polewa) i tak je właśnie nazwałamJ
Składniki na biszkopt:
·         6 jaj
·         szklanka cukru
·         szklanka mąki pszennej
·         3 łyżki kakao
·         1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na sztywną bezę. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Pod koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Pieczemy 35 minut w temp. 175-180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwie równe części.

Składniki na melasę truskawkową:
·         700 g mrożonych truskawek
·         2 galaretki truskawkowe
·         3 łyżki cukru
Truskawki myjemy, szypułkujemy i miksujemy w blenderze na gładką masę. Przekładamy do garnka, dodajemy cukier i gotujemy 2-3 minuty na małym ogniu. Wsypujemy suche galaretki. Gotujemy jeszcze 5 minut. Lekko studzimy.
Składniki na krem czekoladowy:
·         tabliczka mlecznej czekolady
·         2 szklanki mleka
·         1 budyń śmietankowy
·         6 łyżek cukru
·         200 g masła roślinnego
Czekoladę rozpuszczamy w 1 ½ szklanki mleka.
W pozostałym mleku rozrabiamy budyń z cukrem. Gdy rozpuszczona czekolada zacznie się gotować, zalewamy ją budyniową zawiesiną i gotujemy budyń. Studzimy.
Masło miksujemy na puch, dodając po łyżce ostudzonego budyniu. Miksujemy, aż powstanie gęsty krem.
Dodatki:
·         małe opakowanie okrągłych biszkoptów
·         mała filiżanka przygotowanej do picia gorącej czekolady
WYKONANIE:
blat biszkoptowy
melasa truskawkowa
biszkopty+ nasączenie czekoladą do picia
krem czekoladowy
blat biszkoptowy
polewa
Ciasto chłodzimy w lodówce ok. 3 godziny.
Smacznego!

38 komentarzy:

  1. Wow ... pięknie wygląda, a ja znowu na diecie ... Przykro że mogę tylko na to cudo popatrzeć ..
    Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, kolejny pyszny przekładaniec, bardzo efektowny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. U Ciebie kolejny fantastyczny przepis. Ciasto wygląda bosko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Same pyszności u Ciebie.....:)
    a wygląda- cudownie
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis! Efekt na zdjęciach wyśmienity!

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne zdjęcia, ciasto genialne.
    I jak tu nie przybrać na wadze :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  7. I znów kochana cudowności jaka z Ciebie czarodziejka i to słodka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda przepysznie! Uwielbiam takie wypieki, z przyjemnością dołączam do grona obserwatorów^^

    Pozdrawiam:)
    elenagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda przepysznie! jeszcze nie widziałam tego typu ciasta, muszę spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. ale musiało być pyszne! :)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń
  11. Musiało smakować wspaniale! Lubię takie ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto robiłam na Mikołajki. Wyszło dokładnie tak samo jak na zdjęciu. Super przepisy tutaj znalazłam więc ciasta na Święta upiekę z tego bloga.

    Monia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę:) Pozdrawiam Cię serdecznie:)

      Usuń
    2. Mam pytanie jakie są wymiary blachy do pieczenia, bo nie wiem jaką proporcję przyjąć ? :) A ciasto wygląda smakowicie i nie chciałabym nic zepsuć :)

      Usuń
    3. Witam Cię:) To ciasto robiłam na blaszkę 22 x 25. czyli trochę mniejsze od standardowej. Wyszło jednak dość wysokie, więc przygotowywane w blasze 25 x 36 wyjdzie równie słusznych rozmiarów:) Pozdrawiam!

      Usuń
  13. Wyszedł pyszny i cała blaszka poszła prawie na raz :)

    OdpowiedzUsuń
  14. jaki rozmiar blaszki?
    moze byc okrągła 25cm?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciasto robiłam na blaszkę 22 x 25. Ale w okrągłej tortownicy na pewno wyczarujesz jeszcze wyższy wypiek:) Pozdrawiam!

      Usuń
  15. Ciasto wygląda rewelacyjnie, ale mam problem z masą. Czy masło należy najpierw samo utrzeć na puch a poźniej dodawać budyń? Czy od razu ucierać masło razem z budyniem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, masło najpierw utrzeć, potem stopniowo, nie przerywając dodawać po łyżće, dwie ostudzonego budyniu.

      Usuń
  16. Placek przepyszny, dzisiaj zrobiony, krem pychota. Godny polecenia 😊

    OdpowiedzUsuń
  17. Witaj Jolu!
    Polewa:
    · ¾ szklanki cukru pudru
    · 100 g masła
    · 2 łyżki kakao
    · 3 łyżki mleka
    · 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w 100 ml gorącej wody

    Cukier, masło, kakao i mleko podgrzewamy i chwilę gotujemy. Dodajemy żelatyną rozpuszczoną w gorącej wodzie i dokładnie mieszamy. Studzimy i polewamy ciasto:)
    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  18. Pysznie smakuje tylko mój krem jest lekko luzny i nie wiem dlaczego

    OdpowiedzUsuń
  19. Jaki jest rozmiar blaszki na to ciasto?

    OdpowiedzUsuń
  20. Dzień dobry, a szklanka u Pani ma pojemność 250ml?

    OdpowiedzUsuń
  21. Czy truskawki koniecznie muszą być mrożone? Z świeżych nie wyjdzie ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj🙂 jasne że wyjdzie i będzie nawet lepsze😁 polecam jednak dodać jeszcze 1 łyżeczkę żelatyny, bo świeże truskawki mają więcej wody i masą może być zbyt płynna. Pozdrawiam 🤗

      Usuń
    2. Wyjdzie robilam

      Usuń
  22. Witam
    Jaka pojemność szklanki użyłaś

    OdpowiedzUsuń
  23. Witam, a ja chciałabym się dopytać mniej więcej o proporcje na dużą blachę ciasta, moja rodzinka jest spora więc mała blachę nie opłaca się pięć☺️😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, do blachy 25 x 36 daje o 1/4 składników więcej. A biszkopt piekę na 8 jaj.
      A z proporcji z przepisu powyżej wyjdzie Ci tylko trochę niższe ciacho, ale smak pozostanie ten sam🙂 pozdrawiam serdecznie Mariola 😘

      Usuń