Mam
dla Was dziś kolejnego przekładańca. Powstal z potrzeby chwili, a raczej na
specjalną okazję (pozdrawiam panią AgnieszkęJ). Zdecydowałam się na bogaty w
smaku, kakaowy biszkopt, ,melasę truskawkową (niestety już z mrożonych
truskawek) oraz krem na bazie mlecznej czekolady. Całość dość zgrabnie dzieliły
biszkopty lekko namoczone w czekoladzie do picia. Mogę powiedzieć, że
smakowało, jak truskawka w czekoladzie( czego dopełniała polewa) i tak je
właśnie nazwałamJ
Składniki
na biszkopt:
·
6
jaj
·
szklanka
cukru
·
szklanka
mąki pszennej
·
3
łyżki kakao
·
1
łyżeczka proszku do pieczenia
Białka
oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo
cukier i miksujemy na sztywną bezę. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Pod
koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Pieczemy 35 minut w
temp. 175-180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwie równe części.
Składniki
na melasę truskawkową:
·
700
g mrożonych truskawek
·
2
galaretki truskawkowe
·
3
łyżki cukru
Truskawki
myjemy, szypułkujemy i miksujemy w blenderze na gładką masę. Przekładamy do
garnka, dodajemy cukier i gotujemy 2-3 minuty na małym ogniu. Wsypujemy suche galaretki. Gotujemy
jeszcze 5 minut. Lekko studzimy.
Składniki
na krem czekoladowy:
·
tabliczka
mlecznej czekolady
·
2
szklanki mleka
·
1
budyń śmietankowy
·
6
łyżek cukru
·
200
g masła roślinnego
Czekoladę
rozpuszczamy w 1 ½ szklanki mleka.
W pozostałym mleku rozrabiamy budyń z
cukrem. Gdy rozpuszczona czekolada zacznie się gotować, zalewamy ją budyniową
zawiesiną i gotujemy budyń. Studzimy.
Masło miksujemy na puch, dodając po łyżce
ostudzonego budyniu. Miksujemy, aż powstanie gęsty krem.
Dodatki:
·
małe
opakowanie okrągłych biszkoptów
·
mała
filiżanka przygotowanej do picia gorącej czekolady
WYKONANIE:
blat
biszkoptowy
melasa
truskawkowa
biszkopty+
nasączenie czekoladą do picia
krem
czekoladowy
blat
biszkoptowy
polewa
Ciasto
chłodzimy w lodówce ok. 3 godziny.
Smacznego!
Wow ... pięknie wygląda, a ja znowu na diecie ... Przykro że mogę tylko na to cudo popatrzeć ..
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy :)
Mniam, kolejny pyszny przekładaniec, bardzo efektowny:)
OdpowiedzUsuńU Ciebie kolejny fantastyczny przepis. Ciasto wygląda bosko:)
OdpowiedzUsuńSame pyszności u Ciebie.....:)
OdpowiedzUsuńa wygląda- cudownie
pozdrawiam
Świetny przepis! Efekt na zdjęciach wyśmienity!
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia, ciasto genialne.
OdpowiedzUsuńI jak tu nie przybrać na wadze :)
Pozdrawiam i zapraszam do mnie.
I znów kochana cudowności jaka z Ciebie czarodziejka i to słodka :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Uwielbiam takie wypieki, z przyjemnością dołączam do grona obserwatorów^^
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
elenagotuje.blogspot.com
wygląda przepysznie! jeszcze nie widziałam tego typu ciasta, muszę spróbować ;)
OdpowiedzUsuńale musiało być pyszne! :)
OdpowiedzUsuń---
http://takeittasty.blogspot.com
http://facebook.com/takeittasty
Musiało smakować wspaniale! Lubię takie ciasta.
OdpowiedzUsuńCiasto robiłam na Mikołajki. Wyszło dokładnie tak samo jak na zdjęciu. Super przepisy tutaj znalazłam więc ciasta na Święta upiekę z tego bloga.
OdpowiedzUsuńMonia
Bardzo się cieszę:) Pozdrawiam Cię serdecznie:)
UsuńMam pytanie jakie są wymiary blachy do pieczenia, bo nie wiem jaką proporcję przyjąć ? :) A ciasto wygląda smakowicie i nie chciałabym nic zepsuć :)
UsuńWitam Cię:) To ciasto robiłam na blaszkę 22 x 25. czyli trochę mniejsze od standardowej. Wyszło jednak dość wysokie, więc przygotowywane w blasze 25 x 36 wyjdzie równie słusznych rozmiarów:) Pozdrawiam!
UsuńWyszedł pyszny i cała blaszka poszła prawie na raz :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę:) Pozdrawiam!
Usuńjaki rozmiar blaszki?
OdpowiedzUsuńmoze byc okrągła 25cm?
To ciasto robiłam na blaszkę 22 x 25. Ale w okrągłej tortownicy na pewno wyczarujesz jeszcze wyższy wypiek:) Pozdrawiam!
UsuńCiasto wygląda rewelacyjnie, ale mam problem z masą. Czy masło należy najpierw samo utrzeć na puch a poźniej dodawać budyń? Czy od razu ucierać masło razem z budyniem?
OdpowiedzUsuńWitam, masło najpierw utrzeć, potem stopniowo, nie przerywając dodawać po łyżće, dwie ostudzonego budyniu.
UsuńPlacek przepyszny, dzisiaj zrobiony, krem pychota. Godny polecenia 😊
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i pozdrawiam!
UsuńA można przepis na polewę?
UsuńWitaj Jolu!
OdpowiedzUsuńPolewa:
· ¾ szklanki cukru pudru
· 100 g masła
· 2 łyżki kakao
· 3 łyżki mleka
· 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w 100 ml gorącej wody
Cukier, masło, kakao i mleko podgrzewamy i chwilę gotujemy. Dodajemy żelatyną rozpuszczoną w gorącej wodzie i dokładnie mieszamy. Studzimy i polewamy ciasto:)
Pozdrawiam !
Pysznie smakuje tylko mój krem jest lekko luzny i nie wiem dlaczego
OdpowiedzUsuńJaki jest rozmiar blaszki na to ciasto?
OdpowiedzUsuńWitaj, Blaszka 24x 26cm. pozdrawiam!
UsuńDzień dobry, a szklanka u Pani ma pojemność 250ml?
OdpowiedzUsuńWitaj, tak szklanką 250 ml. Pozdrawiam Mariola 😉
UsuńCzy truskawki koniecznie muszą być mrożone? Z świeżych nie wyjdzie ? :)
OdpowiedzUsuńWitaj🙂 jasne że wyjdzie i będzie nawet lepsze😁 polecam jednak dodać jeszcze 1 łyżeczkę żelatyny, bo świeże truskawki mają więcej wody i masą może być zbyt płynna. Pozdrawiam 🤗
UsuńWyjdzie robilam
UsuńSuper 💚
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńJaka pojemność szklanki użyłaś
Hej , 250 ml, pozdrawiam serdecznie Mariola 😘
UsuńWitam, a ja chciałabym się dopytać mniej więcej o proporcje na dużą blachę ciasta, moja rodzinka jest spora więc mała blachę nie opłaca się pięć☺️😉
OdpowiedzUsuńWitaj, do blachy 25 x 36 daje o 1/4 składników więcej. A biszkopt piekę na 8 jaj.
UsuńA z proporcji z przepisu powyżej wyjdzie Ci tylko trochę niższe ciacho, ale smak pozostanie ten sam🙂 pozdrawiam serdecznie Mariola 😘