Kiedyś
pokazywałam Wam sernik gotowany przekładany kruchym ciastem (klik)-pora
wypróbować wersję na biszkopcie, ale trochę bardziej zakręconą : przedstawiam
Wam sernik w letniej odsłonie: dwa blaty kolorowych ciast biszkoptowych(
wiśniowy i kakaowy) przełożone smaczną masą a’la sernik gotowany + masa
jabłkowa z galaretką truskawkową i herbatniki jako chrupiący akcentJ
Musiałam oczywiście coś wykombinować z wizualną stroną ciasta i tak powstał
pomysł powycinania krążków z biszkoptów i ich naprzemienne ułożenie( wiśniowe
do kakaowego i odwrotnie). Jeśli chodzi o rzecz najważniejszą, czyli smak:
połączenie owocowych, letnich smaków z masą serową( którą uwielbiamJ)-
jeśli lubicie serniki w różnych wariacjach- ten zapewne Wam posmakujeJ
Składniki na biszkopty :
·
6
jaj
·
szklanka
cukru
·
szklanka
mąki pszennej
·
1
łyżeczka proszku do pieczenia
·
kisiel
wiśniowy
·
2
łyżki kakao
Białka
oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier. Miksujemy
na sztywno, dodajemy po 1 żółtku. Miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę
przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy.Dzielimy
na 2 części: do jednej dodajemy kisiel, do drugiej kakao.
Wykładamy do dwóch
blach 23x35 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy po 35 minut w
temperaturze 175 stopni. Studzimy.
W obu biszkoptach wycinamy literatką po 12
krążków.
Składniki
na masę z jabłek:
·
1
kg jabłek
·
łyżeczka
masła
·
4
łyżki cukru
·
2
galaretki truskawkowe
Jabłka
obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku rozpuszczamy łyżeczkę
masła. Dodajemy jabłka z cukrem, dusimy ok. 4 minuty. Dodajemy suche galaretki.
Mieszamy. Lekko studzimy.
Składniki
na masę serową:
·
1
kg sera białego zmielonego
·
1,5
szklanki cukru
·
cukier
waniliowy
·
1/2
kostki masła
·
1/2
szklanki mleka
·
2
żółtka
·
1
jajo
·
4
łyżeczki mąki ziemniaczanej
·
2
czubate łyżki budyniu waniliowego
Do
dużego garnka wkładamy ser, jajo,żółtka, cukier- mieszając rozpuszczamy całość.
Dodajemy masło. Rozpuszczamy.
Na
końcu do gotującej się masy wlewamy roztwór 4 łyżeczek mąki ziemniaczanej z 2.
łyżkami budyniu rozrobionymi w 1/2 szklanki mleka. Gotujemy do zgęstnienia.
Lekko studzimy (ale masa ma być lekko ciepła).
Dodatki:
·
paczka
herbatników
·
polewa
WYKONANIE:
blat
ciasta kakaowego z krążkami wiśniowymi
masa
jabłkowa
herbatniki
masa
serowa
blat
ciasta wiśniowego z krążkami kakaowymi
polewa
Ciasto wstawiamy do
lodówki na kilka godzin- masa serowa potrzebuje trochę czasu, by dobrze stężeć.
Smacznego!
Wygląda bajecznie!
OdpowiedzUsuńPracy z nim trochę jest, ale efekt powala :)
Mariola Ty czarodziejko :) Kiedyś robiłam cuś podobnego ale w nieregularne kształty. Stwierdzam stanowczo Twoje ładniejsze a ja jestem leniwa :))
OdpowiedzUsuńsuper ten wiśniowy biszkopt :) całość jak zwykle powalająca!
OdpowiedzUsuńPracochłonne to cudo, ale wygląda bosko. Z pewnością spróbuję:)
OdpowiedzUsuńłał! ale się napracowałaś!ale efekt... zniewalający!
OdpowiedzUsuńŚwietny sernik, pycha :)
OdpowiedzUsuńPiekłam ciasto super mimo że trochę pracy polecam
OdpowiedzUsuń