Śpieszę do Was z moim wczorajszym urodzinowym ciastem:) Sezam otwiera się przed nami bogactwem bakalii. Znajdziemy tutaj orzechy, sezam, kokos(w postaci bezy i kremu). Bardzo słodkie, jeszcze typowo "zimowe" ciasto słusznych rozmiarów. Mnie bardzo przypadło do gustu: bardzo lubię obecność tylu pysznych bakalii w towarzystwie miodu i kruchego ciasta:) Przekładaniec jest chrupiący ale na drugi dzień leżakowania w lodówce blaty miękną i całość jest bardziej jednolita. Przepis z Wielkiej Księgi Ciast s Anastazji.
Składniki na ciasto miodowe:
200 g mąki pszennej
½ szklanki cukru pudru
50 g margaryny
2 żółtka
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
1 łyżka śmietany 18%
Z podanych składników zagniatamy ciasto i wykładamy nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
polewa orzechowa:
200 g orzechów krojonych
100 g margaryny
½ szklanki cukru
3 łyżki miodu
Wszystkie składniki podgrzewamy dokładnie mieszając. Lekko studzimy.
Wykładamy na ciasto miodowe. Pieczemy 40 minut w temp. 175 stopni. Studzimy
Składniki na ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej
250 g margaryny
łyżka smalcu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 żółtek
¼ szklanki cukru pudru
cukier waniliowy
2 łyżki śmietany 18 %
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.. Zagniatamy( krusząc w palcach) ze smalcem i margaryną. Dodajemy żółtka roztrzepane z pudrem i cukrem waniliowym i śmietaną. Zagniatamy kruche ciasto i dzielimy na dwie części. Wykładamy do dwóch blach.
sezam:
150 g ziaren sezamu
100 g margaryny
2 łyżki miodu
¼ szklanki cukru
Wszystkie składniki podgrzewamy mieszając. Studzimy lekko. Wykładamy do blachy wyłożonej kruchym ciastem.
Pieczemy 35 minut w temp. 165 stopni. Studzimy.
beza kokosowa:
słoik powideł śliwkowych
6 białek
½ szklanki cukru
100 g wiórków kokosowych
Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy kokos. Delikatnie mieszamy.
Ciasto kruche smarujemy powidłami. Wykładamy bezę kokosową.
Pieczemy 35 minut w temp. 160 stopni . Studzimy.
Masa kokosowa:
3 szklanki mleka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
½ szklanki cukru
100 g wiórków kokosowych
300 g masła roślinnego
Z mleka, mąki, cukrów gotujemy budyń. Studzimy. Masło miksujemy na puch. Stopniowo dodajemy budyń i wiórki. Miksujemy do uzyskania gęstej masy.
dodatkowo:
polewa
wiórki do posypania wierzchu
WYKONANIE:
blat miodowy z orzechami
½ masy kokosowej
blat kruchy z sezamem
½ masy kokosowej
blat kruchy z bezą kokosową
polewa i wiórki
Smacznego!
Bardzo apetycznie wygląda. Zjadłabym takiego sezama.
OdpowiedzUsuńO rany ale wypasione ciacho:)
OdpowiedzUsuńBogactwo smaków zachęca do upieczenia. Wszystkiego najlepszego z okazji Urodzin :) Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńPiękne i apetyczne ciasto. :)
OdpowiedzUsuńjuż wiem, że i ja zostałabym jego fanką! :D
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto :)
OdpowiedzUsuńwielki ukłon dla s.Anastazji,za super przepisy,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDzięki, Mariola
Usuń