Delikatne bułeczki z serem


Cześć! Dziś przepis na delikatne bułeczki serowe- co by trochę nawiązać do serników, których ostatnio coś mało tutaj😊  Ale obiecuję poprawę! Te drożdżówki na pewno umilą Wam jesienne, nastrojowe spotkania ze znajomymi i długie wieczory pod kocykiem przed ekranem komputera😉  Na zdjęciach zostały ujęte także jagodzianki ( niestety z mrożonymi jagodami…) , więc to ciasto drożdżowe sprawdzi się także idealnie do jagodzianek- macie to jak w banku. A jeśli chodzi o bułeczki serowe- dzięki „przemrożeniu” sera w zamrażarce – nie musiałam go wcale mielić- sprawdźcie ten patent😊  
Składniki na ciasto drożdżowe:
Zaczyn:
3 szklanki mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
1/4 szklanki letniego mleka
1 łyżeczka cukru
Pozostałe składniki:
2 jaja
1/2 szklanki ciepłego mleka
1/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
125 g rozpuszczonego masła
szczypta soli
Mąkę przesiewamy, robimy małe wgłębienie. Drożdże mieszamy z cukrem i mlekiem i wlewamy do mąki mieszamy lekko i przykrywamy bawełnianą ściereczką na 10 minut( odstawiamy w ciepłe miejsce). Gdy rozczyn podwoi swoje rozmiary, dodajemy roztrzepane w mleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i miksujemy ciasto mikserem z hakami około 5 minut( aż będzie w miarę gładkie)Następnie wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło i miksujemy jeszcze 5 minut. Ciasto posypujemy mąką i  przykrywamy ściereczką Odstawiamy w cieple miejsce, bez przeciągów na godzinę. Gdy wyrośnie, przekładamy je na stolnicę posypaną mąką. Dzielimy na 16 części.
 
Składniki na masę serową:
500 g sera( może być mielony- ja przemroziłam i ugniotłam)
5 czubatych łyżek pudru
opakowanie budyniu waniliowego bądź śmietankowego
skórka otarta z cytryny
3 żółtka
rodzynki
Ser ucieramy  z żółtkami i cukrem- dodajemy proszek budyniowy, bakalie i  skórkę- dokładnie mieszamy. 
 
składniki na kruszonkę:
3 łyżki twardego masła
3 łyżki mąki pszennej
2-3 łyżki cukru
odrobina ( na czubek noża) proszku do pieczenia
WYKONANIE:
Z ciasta formujemy kulki i spłaszczamy- na każdą nakładamy masę serową i zaklejamy
 
zostawiamy przykryte lnianą ściereczką na 20 minut 
 
i układamy na blasze „spawem” do dołu
 
smarujemy żółtkiem i posypujemy kruszonką
pieczemy 40-45 minut w temp 170-175 stopni
Smacznego!
 

3 komentarze: