Biszkopt Mascarpone z Malinami


Uff, jak gorąco… I ŚWIETNIE! 😊 Nareszcie nadeszły upragnione wysokie temperatury – mogłabym w takim klimacie spędzić resztę życia😊 A tym czasem chodźcie do mnie się ochłodzić i osłodzić sobie popołudniową sjestę malinową pianką w mokrym  schłodzonym biszkopcie, z malinowym lodowcem z galaretki na szczycie… Mlecznie i owocowe, chwilami lekko jogurtowo, rześko i lodowo.
Składniki na biszkopt:
7 jaj
¾ szklanki cukru
kopiasta szklanka mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na „półsztywno”. Stopniowo dosypujemy cukru stale miksując , do sztywności. Dodajemy po 1 żółtku, miksując na najniższych obrotach. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Wykładamy delikatnie do blachy. Pieczemy 35 minut w temperaturze 175 stopni z termoobiegiem lub 40 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Studzimy i kroimy na dwa równej grubości blaty.
* Biszkopt warto upiec 2-3 dni wcześniej- wtedy lekko „przysycha”: idealnie się kroi, i łatwiej przyjmuje wszelkiego rodzaju nasączenie. 

Pianka malinowa:
frużelina malinowa
400 g malin
¾  szklanki cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach wody
2 łyżeczki żelatyny
+500 g mascarpone
Maliny zasypujemy cukrem i smażymy chwilę na wolnym ogniu. Gdy się zagotują, dodajemy roztwór mąki ziemniaczanej. Mieszamy dokładnie. Powstałą masę przecieramy przez sito (aby pozbyć się pestek). Do powstałego sosu dodajemy żelatynę rozrobioną w ¼ szklanki gorącej wody. Mieszamy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia , aż masa zacznie tężeć. Do malinowej bazy dodajemy mascarpone i dokładnie miksujemy.





Dodatkowo:
2 galaretki malinowe rozrobione na 600 ml wody
WYKONANIE:
 
blat biszkoptowy + nasączenie
½ masy malinowej
 
blat biszkoptowy + nasączenie
  
 
½ masy malinowej
 
tężejąca galaretka
Ciasto najlepiej schłodzić przez całą noc na możliwie najniższą „ lodówkową” temperaturę😊
 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz