A ja uwielbiam przeszukiwać tego typu notatki i przypominać sobie smaki dzieciństwa..
Wracając do samego ciasta: Delikatny,waniliowy biszkopt z kokosowym kremem, warstwą galaretki z truskawkami na niej kruche ciasteczka maślane i czekoladowa, ciemna polewa.. To smak mojego dzieciństwa w czystej, słodkiej postaci:)
Składniki na biszkopt:
- 4 jaja
- 5 łyżek cukru
- 4 czubate łyżki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropli olejku waniliowego
Białka oddzielamy od żółtek. Miksujemy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i miksujemy na sztywną bezę.
Dodajemy po 1 żółtku ciągle miksując na najniższych obrotach.
Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlewamy kilka kropel olejku waniliowego. Delikatnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlewamy kilka kropel olejku waniliowego. Delikatnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Składniki na masę kokosową:
- szklanka mleka
- cukier waniliowy
- 2/3 szklanki cukru kryształu
- 20 dag wiórek kokosowych
- 4 łyżki( 80-100 g) masła
Mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym.
Dodajemy wiórki. Gotujemy jeszcze ok 2 minuty( masa będzie bardzo gęsta- konsystencją przypominająca ugotowany ryż). Zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Dodajemy wiórki. Gotujemy jeszcze ok 2 minuty( masa będzie bardzo gęsta- konsystencją przypominająca ugotowany ryż). Zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Warstwa truskawkowa:
- 2 galaretki truskawkowe
- ok. 15 sztuk mrożonych truskawek
Gdy galaretka będzie miała półpłynną postać, na ciasto z masą kokosową wykładamy pokrojone mrożone truskawki:
i zalewamy tężejącą galaretką
i zalewamy tężejącą galaretką
Warstwa herbatnikowa:
- ok 12 sztuk ciasteczek maślanych
Polewa deserowa:
- 4 łyżki mleka
- 100 g masła lub margaryny
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 1 czubata łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach gorącej wody
I jeszcze raz obrazkowa kolejność warstw:
- Biszkopt waniliowy
- Masa kokosowa
- Truskawki mrożone
- Galaretka
- Herbatniki
- Polewa deserowa
Smacznego!
Super wygląda to ciasto porywam przepis. Mogę prosić o dokładne wymiary formy?! W składnikach na krem podane są 4 łyżki masła czy te łyżki 4 miksujemy później z przestudzonym budyniem?
OdpowiedzUsuńDzięki:) Forma 22x 26. Masło miksujemy na puch i dodajemy przestudzoną masę z wiórek. Masa będzie gęsta- ale taka ma być:)W składzie nie ma budyniu:)
OdpowiedzUsuńTak Przeprasza chodziło mi o tą masę kokosową więc ucieramy ją z tymi 4 łyżkami masła? Wymiary formy są mierzone po goŕnych krawędziach czy po spodzie? Mogę użyć świeżych truskawek? Jeśli tak to też je zamrażamy po pokrojeniu?
OdpowiedzUsuńucieramy masło na puszek, a potem do utartego masła dodajemy po 1 łyżce masy wiórkowej i nadal ucieramy na najmniejszych obrotach. Wymiary formy przy dolnych krawędziach. Świeże truskawki mogą być, z tym że przy mrożonych szybciej tężeje galaretka:)
UsuńPrzepraszam za dociekliwość ale mam kilka pytań wolę się upewnić...
OdpowiedzUsuń-do białek można dodać szczyptę soli
-c.waniliowy małe opakowanie
-herbatniki mają być takie normalne czy takie twardsze maślane
-żelatynę rozpuśćić we wrzątku czy ciepła woda wystarczy
-przy dodawaniu już rozpuszczonej żelatyny należy ją całkowicie ostudzić
-czy biszkopt czymś nasączamy
-4 łyżki masła do kremu kokosowego a w nawiasie napisała Pani 100g to bylaby połowa kostki standardowe masła więć więcej niż 4 łyżki...
1. Jasne - szybciej się ubiją
Usuń2, Małe opakowanie
3. Ja użyłam maślanych, takich z biedronki- bonitki bodajże
4. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, lub zalewamy zimną i podgrzewamy(ale nie gotujemy)
5. Ja nie nasączałam
6. Radzę ok 80 g- ale jeśli chce Pani mase bardziej kremową można dać więcej masła( ale ta masa jest gęsta- nie jak krem właśnie tylko coś jak nadzienie w "bounty"-batoniku.
Mam nadzieje, że rozwiałam wątpliwości:) Pozdrawiam:))
Jeśli dodam świeże truskawki to też mogę je przed nałożeniem potrzymać w zamrażarce? Jeszcze raz odnośnie tej żelatyny czy ja ją rozpuszczę w gorącej wodzie to później ma być całkowicie zimna żeby ją dodać do reszty składników na polewę? A Pani w jakich proporcjach to masło daje? Nie chcę czegoś zepsuć...
OdpowiedzUsuńMyślę , że warto je na godzine, dwie włożycć do zamrażarki- galaretka wtedy szybciej stężeje. Żelatynę dodajemy ciepłą, potem lekko studzimy polewę( ja wstawiam na chwilę do miski z zimną wodą i mieszam- gdy widzę,że gęstnieje -polewam nią ciasto). Ja dałam 4 łyżki masła. Na pewno Pani się uda! Proszę dać znać jak wyszło:) Pozdrawiam:))
UsuńKakao ma być gorzkie, ciemne?
OdpowiedzUsuńKakao gorzkie:)
OdpowiedzUsuńZrobione i siedzi w lodówce.Wierzch udekorowałam raffaello i wiórkami kokosowymi.Wygląda obłędnie
OdpowiedzUsuń