Są dni,
kiedy przygotowywanie ciasta sprawia mi podwójna radość. Gdy wykonuje je dla
kogoś, szczególnie dla ukochanej osoby , jestem naprawdę szczęśliwa i staram
się w dwójnasóbJ Moja mama obchodziła ostatnio okrągłe urodziny i chciałam
przygotować dla niej ciasto w formie delikatnego, ale orzeźwiającego i
słodkiego tortu. Nie za słodkiego , ale jednocześnie kremowego… Zadanie wykonano pomyślnieJ Karmelove przypadło do gustu jubilatce i gościom. Puchaty
biszkopt, kilka „przekładek”: karmelowa, owocowa i śmietankowa stworzyły coś na
kształt bardzo delikatnego, kremowego deseru z galaretką. A nawet nasączony biszkopt nie był wyczuwalny jako ciasto,
ale jak kolejna smakowa warstwa. Dodatkowym atutem po przekrojeniu jest strona
wizualna ciacha- przekonajcie się sami A mojej Mamie życzę Wszystkiego
najsłodszego!
Składniki na biszkopt:
4 jaja
¾ szklanki cukru
½ szklanki mąki
pszennej
½ szklanki mąki
ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
4 łyżki przegotowanej
wody
2-3 krople aromatu
rumowego
Białka oddzielamy od
żółtek i miksujemy z dodatkiem cukru na sztywno. Następnie wbijamy żółtka,
wodę, aromat i jeszcze chwilę miksujemy. Dodajemy mąki przesiane z proszkiem do
pieczenia i delikatnie mieszamy. Wykładamy do blaszki, której samo dno
wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w temp 175-180
stopni. Studzimy. Przecinamy na dwa równe blaty. W jednym wycinamy dziurki
literatką.
Składniki na
krem karmelowy:
puszka masy
kajmakowej
150 g masła
Masło
miksujemy na puch. Dodajemy po łyżce masy kajmakowej, stale miksując, aż masa
nabierze puszystości.
Nasączenie:
50 ml wódki
sok z ½ cytryny
2 łyżki cukru
150 ml
przegotowanej wody
Składniki na
warstwę owocową:
2 galaretki truskawkowe rozrobione w 2 szklankach gorącej wody
250 g
mrożonych truskawek pokrojonych w kostkę
Galaretki
odstawiamy do półstężenia.
Składniki na
warstwę śmietankową:
1 śmietana
18 % (330 ml)
2 śnieżki w
proszku
Śmietanę
ubijamy ze śnieżkami
WYKONANIE:
blat
biszkoptowy + nasączenie+ krem
karmelowy
blat
biszkoptowy z dziurkami + nasączenie
warstwa
owocowa
krem
śmietankowy
starte na
tarce „biszkopty” z wyciętego biszkopta
Smacznego!
Połączenie smaków !!to musi byc pyszne
OdpowiedzUsuńCiasto rewelacja, a krem po prostu bajka!!!
OdpowiedzUsuń