Sushi domowe- krok po kroku


 
 
 

Wiem, wiem, nie  będę ekspertem w kwestii sushi😊 Ale…  ostatnio postanowiłam zrobić je sama , nie kupować, a że wyszło całkiem-całkiem  i nie było wcale bardzo pracochłonne- wrzucam Wam przepis. Może będzie to zachęta także dla Was do porwania się na  zrobienie czegoś ,co ( jak  w moim przypadku)  do tej pory wydawało się „jedynie do kupienia”😉
Składniki:
200- 300 g  saszetki ryżu jaśminowego *lub 2-3 saszetki
opakowanie nori
zalewa do ryżu
    60 ml octu ryżowego
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
Do octu dodajemy cukier i sól. Mieszamy ze sobą a następnie z ryżem.
dodatki:
opakowanie surimi
wędzony łosoś
pieczona ryba ( ja upiekłam dorsza w chili z solą)
świeży ogórek
imbir marynowany
wasabi
sos sojowy
sos chili
Ryż gotujemy w osolonej wodzie do uzyskania pożądanej miękkości ( ok. 10 minut). Studzimy.
WYKONANIE:
płat wodorostów  układamy na macie
 
na płat nakładamy warstwę ryżu
następnie dowolne dodatki
 
zwijamy ściśle w rulon
kroimy w paski

Ps. Zrobiłam także wersję bez nori:) 
  
  
 
 Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz