Mimo, że
okres przedświąteczny przed nami, i może powinnam zaproponować Wam Kochani
jakiś makowiec, tudzież sernik💖 , to przychodzę do Was z przepisem na
superszybki przekładaniec. I wiem, niektórzy nazwą mnie bluźniercą, że ciasto
na herbatnikach śmiem nazywać w ogóle ciastem : ) Ale zaryzykuję –bo może Wam
się przyda przed Swiętami, W końcu wtedy też „trzeba” mieć w domu coś słodkiego,
a to ciacho zrobicie w mig(nogi i siły
oszczędzajcie na ten magiczny czas kilku dni przed Bożym Narodzeniem). Nie
skłamię, gdy powiem, że całość zajęła mi około 25- 30 minut. A „ciasto- nie-
ciasto” to połączenie delikatnych śmietanowych nut, truskawki i deserowej
czekolaaaady; ) Coś a’la truskawkowy 3bit. A wykonanie- banalne- no to- mikser
w dłoń!
Składniki:
opakowanie
400 g herbatników
500 ml mleka
2 śnieżki w
proszku
2 płaskie łyżeczki żelatyny rozrobione w ¼ szklanki
gorącej wody
słoik
powideł truskawkowych
Śnieżkę
przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, pod koniec dodając przestudzoną
żelatynę
Polewa:
4-5 łyżek
gorącej wody
3 kopiaste
łyżki cukru pudru
3 łyżki
masła
3 łyżki
kakao
Puder
rozpuszczamy w gorącej wodzie ( w garnku). Dodajemy masło i rozpuszczamy. Przez
sitko przesiewamy kakao, dokładnie roztrzepując widelcem, aż polewa będzie
gładka i lśniąca.
WYKONANIE
Blaszkę 22 x
25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Układamy warstwę herbatników i wykładamy
½ słoika powideł ( lub gęstego dżemu)
wykładamy ½ „Śnieżkowej”
masy
Układamy warstwę
herbatników
I powtarzamy
czynność: herbatniki + powidła + masa + herbatniki
dekorujemy
polewą
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz