Dziś coś w jesiennym temacie;) Lubię jesień za to, że daje nam tyle cudownych zapachów, widoków i smaków. Nieustannie kojarzy mi się z nią smak korzennych przypraw, „dobrzejących” w piwnicy dopiero co zerwanych jabłek i wyzbieranych w sadzie orzechów. Te dwa ostatnie przymioty „mojej” jesieni wykorzystałam w tym cieście. Mocnoorzechowy krem z mielonych, świeżych orzechów i gruba warstwa masy z prażonych jabłek zamknięta w biszkopcie( aby całość nie była zbyt ciężka). Tym razem zdecydowałam się na nasączenie z mojej ulubionej ostatnio herbaty earl grey z sokiem z cytryny. Ciasto wyszło bardzo sycące i skutecznie wypędziło wszystkie wczesnojesienne smutki. Było przygotowane dla wyjątkowej osoby i bardzo się ucieszyłam, że przypadło jej do gustu:) Ze słodką dedykacją dla Basi- sto lat!
Składniki na biszkopt:
6 jaj
szklanka cukru
szklanka mąki pszennej
1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 ½ łyżki oleju
Białka miksujemy na sztywno, stopniowo dodając cukier, do uzyskania lśniącej bezy. Dodajemy po 1 żółtku, stale miksując na najniższych obrotach. Stopniowo wsypujemy mąki przesiane z proszkiem. Na końcu wlewamy olej. Całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Wkładamy do tortownicy( samo dno wyścielamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy). Pieczemy 45-50 minut w temp. 175 stopni. Studzimy. Kroimy na 3 równej grubości blaty.
Składniki na masę jabłkową:
1 kg jabłek
4 łyżki cukru
2 galaretki agrestowe
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i dusimy 10 minut na małym ogniu. Galaretki rozrabiamy w ¼ szklanki wody. Dodajemy do jabłek i dokładnie mieszamy. Lekko studzimy.
Krem orzechowy:
200 g orzechów włoskich zmielonych
½ szklanki cukru
½ szklanki mleka
250 g masła
Mleko gotujemy z cukrem. Dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło miksujemy na puch. Partiami dodajemy masę mleczno orzechową i miksujemy na gęsty krem
Nasączenie:
300 ml gorącej wody+ 2 torebki herbaty earl grey+ sok z połowy cytryny+ 4 łyżki cukru
Zaparzamy i odstawiamy do całkowitego schłodzenia
Dodatkowo:
okruszki biszkoptowe
kakao
WYKONANIE:
blat biszkoptowy+ 1/3 nasączenia
masa jabłkowa
blat biszkoptowy+ nasączenie
½ kremu
blat biszkoptowy + nasączenie
½ kremu
wierzch obsypujemy okruszkami z biszkopta i przesianym przez sitko kakao
Smacznego!
Bardzo ładnie wygląda, a jeszcze smaczniej brzmi :)
OdpowiedzUsuńJak zwykle masz ciekawe przepisy pozdrawiam
OdpowiedzUsuń